Te poți prezenta pentru booster dacă ai 4 luni de la schema completă de vaccinare

Te poți prezenta pentru booster dacă ai 4 luni de la schema completă de vaccinare

Începând de astăzi, toate persoanele de peste 12 ani care au minimum patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei booster a vaccinului anti-COVID.

România a modificat termenul de administrare a boosterulu, de la șase luni la patru luni. Anunțul a fost făcut săptămâna trecută de coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță.

„Toate persoanele care au cel puțin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să meargă doza de booster pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de față pentru că datele științifice ne arată o protecție sporită, o refacere a eficienței vaccinurilor față de infecția cu varianta Omicron. De ce s-a ales aceast prag de patru luni, pentru că nu a fost aleator, ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte țări europene. Majoritatea au ales două praguri, de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni pentru că datele științifice ne arată că protecția față de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare. Un al doilea lucru important este legat de faptul că din punct de vedere imunologic, practic, mai devreme de patru luni, se pierde efectul de booster real pe care o doză de vaccin o are asupra răspunsului imun. Și atunci, am optat pentru această devansare de două luni, pentru a ajunge la patru luni perioada de la care o persoană poate să își efectueze doza de booster. Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie. Practic, de luni, toate persoanele care au minimum patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei de booster, incluzând aici persoanele de peste 12 ani”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.

Comenteaza