Țări europene care au vaccinat populația cu AstraZeneca ar putea folosi alt vaccin pentru rapel. Ce va decide România

Țări europene care au vaccinat populația cu AstraZeneca ar putea folosi alt vaccin pentru rapel. Ce va decide România
| Foto: Profimedia

În mai multe țări din Europa se discută despre folosirea altui vaccin la rapel în cazul persoanelor care la prima doză au primit serul AstraZeneca, a informat Reuters. Nu există însă nicio dovadă că acest lucru va funcționa.

După anunțul de miercuri privind existența unei legături între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, miniștrii Sănătății din UE au avut o ședință în format online, în care au încercat să ia o decizie unitară în privința vaccinului AstraZeneca. Folosirea vaccinului în afara recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului lasă întreaga responsabilitate a unor eventuale efecte adverse pe seama țărilor care iau astfel de decizii.

Ședința miniștrilor Sănătății din UE s-a prelungit mult miercuri seară. Unele țări vor să continue vaccinarea cu serul AstraZeneca, sub o strictă supraveghere, în timp ce altele propun să nu-l mai folosească pentru anumite categorii de vârstă.

În lipsa unei decizii unitare la nivel european, autoritățile sanitare din România - Ministerul Sănătății, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Agenția Națională a Medicamentului - se vor întruni într-o ședință și vor lua o hotărâre privind serul AstraZeneca.

Campaniile naționale de vaccinare au fost date peste cap după raportarea unui mic număr de cazuri de cheaguri de sânge survenite în urma vaccinării cu AstraZeneca. Unele țări au oprit iarăşi vaccinarea cu acest ser, altele au impus restricții de vârstă.

În multe cazuri, oficialii în sănătate s-au trezit cu o nouă problemă: ce fac cu cei care au primit deja prima doză de AstraZeneca, dar nu o pot primi și pe a doua, potrivit noilor reguli. Unii experți spun că, deoarece ținta tuturor vaccinurilor este aceeași proteină-S (proteina-țepușă), serurile ar putea antrena împreună organismul să lupte împotriva virusului. Nu există însă nicio dovadă că acest lucru va funcționa.

Comenteaza