SUA începe să vaccineze anti-COVID și copiii între 5 și 11 ani

SUA începe să vaccineze anti-COVID și copiii între 5 și 11 ani

Agenția Medicamentului din SUA a analizat efectele vaccinului Pfizer la această categorie de vârstă, iar oficialii CDC spun că riscurile sunt chiar mai mici decât la adolescenți.

Vaccinul anti-Covid cu dozaj redus de la Pfizer va fi disponibil pentru copii chiar de miercuri, după ce Agenția Medicamentului din SUA (FDA) a emis autorizarea de urgență pentru folosirea acestuia, weekendul trecut, scrie Biziday.

Membrii grupului științific al FDA au dezbătut timp de două luni riscul foarte rar de miocardită, o inflamație a mușchiului inimii, neletală, care a apărut la câteva cazuri de tineri, cel mai des bărbați, de până în 30 de ani. Studiile ulterioare au arătat că aceste cazuri sunt în general ușoare și că simptomele trec rapid.

Miocardita, care poate avea multe cauze, nu este, în general, la fel de frecventă în rândul copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani, precum este în rândul adolescenților și bărbaților tineri. Deși studiul clinic al Pfizer în acea grupă de vârstă, care nu a înregistrat niciun caz de miocardită, a fost prea redus numeric pentru a estima riscul pentru copiii mai mici de 11 ani, Oster mai spune că se așteaptă chiar la mai puține efecte secundare ale vaccinării, față de grupa adolescenților cu vârste între 12 și 18 ani.

Când ar putea începe vaccinarea copiilor în România 

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat ieri că decizia pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani va sosi de la Agenția Europeană pentru Medicamente cel târziu la mijlocul lunii decembrie și că CNCAV a avut deja o întâlnire organizatorică privind modul în care se vor desfășura imunizările.

"Vom organiza în fiecare centru un cabinet dedicat copiilor de 5-11 ani. Va exista și posibilitatea de vaccinare la medicii de familie și avem în vedere organizarea de centre de vaccinare în spitalele pediatrice", a explicat coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță.

Acesta a precizat că vaccinarea copiilor de 5-11 ani "va fi ferm recomandată celor care sunt în evidență cu afecțiuni cronice".

Comenteaza