Statul acordă vouchere de 15.000 de lei pentru procedurile de fertilizare in vitro

Statul acordă vouchere de 15.000 de lei pentru procedurile de fertilizare in vitro

În 5 decembrie începe programul național de Fertilizare in vitro. Femeile care au nevoie de procedură pot depune solicitările pentru a beneficia de sprijinul financiar oferit de stat.

Ministrul Familiei Gabriela Firea a anunţat marţi că din 5 decembrie se pot depune solicitările pentru a beneficia de sprijinul financiar de 15.000 lei. 

Ministrul a precizat că vor fi acceptate trei proceduri pe an, suma decontată fiind de 15.000 de lei, în două tranşe: un voucher pentru tratament, în valoare de 5.000 de lei şi un voucher pentru embriotransfer, în valoare de 10.000 de lei. Cererile vor fi depuse la adresa natalitate@mfamilie.gov.ro.

Astfel, din 5 decembrie se pot înscrie în program cuplurile şi femeile care se luptă cu infertilitatea, cu domiciliul în România şi care vor desfăşura procedurile pentru obţinerea unei sarcini într-un spital public sau o clinică privată acreditată din ţara noastră. Vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 şi 45 de ani, care au indicaţie pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist.

„Dosarul va fi unul simplu şi trebuie să conţină: o cerere tip; copii ale actelor de identitate; o declaraţie pe proprie răspundere; documentul care conţine dovada infertilităţii şi indicaţia medicală pentru FIV; adeverinţa care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate; un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal”, anunţă Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a a dat asigurări că vor fi fonduri și pentru anul 2023.

„Avem fonduri suficiente până la finalul anului, iar de anul viitor decontăm 10.000 astfel de proceduri. Evident, vom suplimenta fondurile dacă există cerere din partea cuplurilor şi femeilor”, a precizat Firea.

„România trece printr-o criză demografică fără precedent. Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol, sub 180.000. Anul 2022 se anunță la fel de rău, în primele cinci luni fiind deja cu 20% mai puține nașteri. Trebuie să punem cu toții umărul la a opri acest declin în care am intrat”, a conchis ministrul Familiei.

Comenteaza