Spitalul de Recuperare ar putea trece în subordinea Ministerului Sănătăţii

Spitalul de Recuperare ar putea trece în subordinea Ministerului Sănătăţii
Conducerea Spitalului Clinic de Recuperare solicită aprobarea transferului managementului de la forul judeţean la Ministerul Sănătăţii.

Proiectul de hotărâre privind trecerea Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca în subordinea Ministerului Sănătăţii va fi discutat la şedinţa ordinară a forului judeţean, care are loc vineri, 30 octombrie. Din 2010, unitatea sanitară se află în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Cluj. Noua administrare îi va permite Spitalului de Recuperare să treacă la statutul de institut, acesta fiind şi unul din dezideratele conducerii unităţii spitaliceşti.

"Dorinţa noastră este transferul în institut, întrucât transformarea în institut reprezentând un nivel de excelenţă al serviciilor medicale, de cercetare şi didactice. Acest lucru se poate face pe această cale, de trecere în subordinea ministerului şi de transformare în institut, deci nu se putea face în alt fel, aceasta a fost motivaţia de la care am pornit şi am făcut demersurile", a explicat Sanda Patrichi, managerul Spitalului de Recuperare.

Spitalul a solicitat CJ Cluj, prin adresa nr. 10056/08.09.2015, înregistrată sub nr. 17004/2015, aprobarea transferului managementului de la forul judeţean la Ministerul Sănătăţii. În ultimii cinci ani, de când se află în subordinea judeţului, unitatea sanitară a beneficiat doar de fonduri de la autorităţile locale, nu şi de la minister.

"Fonduri pentru dotare sau reabilitare infrastructură nu au mai fost de la minister. Există sume alocate pe program naţional şi pentru plata rezidenţilor şi a sportivilor, atât. În ultimii cinci ani, bani am primit de la autotităţile locale: atât CJ, cât şi Consiliul Local alocă fonduri la toate spitalele, în principal de la CJ cu care am avut întotdeauna o relaţie foarte bună", a precizat Patrichi.

În plus, din cauza legislaţiei unitatea sanitară s-a confruntat, în ultimii ani, cu probleme în ceea ce priveşte salarizarea angajaţilor. Mai exact, faptul că spitalul trebuie să se încadreze în plafonul de salarizare al CJ limitează cheltuielile de salarizare a personalului unităţii medicale.

"Deja de multă vreme ei au probleme cu plafoanele de personal, care la CJ se aplică conform unei legi, iar la spitale conform altor legi; ei fiind în subordinea noastră ar trebui să se conformeze legislaţiei aplicate de CJ. Au avut o problemă mare acum doi ani când au avut repartizaţi aproximativ 40 de rezidenţi pe care trebuiau să îi plătească şi, pe chestia asta, nu puteau să gestioneze plafonul de salarii pentru a plăti oamenii proprii care aveau examene luate sau grade superioare conform vechimii.

Ca venituri, ei de la Casa de Asigurări de Sănătate au venituri care să le acopere tot ce înseamnă salarizare, dar conform regulamentului consiliilor judeţene nu puteau lua banii. Plafonul nostru de salarizare aprobat are o limită. Ei nu puteau să treacă peste această limită decât cu acordul nostru, pe care nu îl puteam da pentru că noi am fi încălcat legea", a declarat Vakar Istvan, vicepreşedintele CJ Cluj.

Până în momentul în care va apărea o hotărâre de Guvern, CJ va răspunde în continuare de unitatea sanitară. În rectificarea bugetară care va fi votată tot vineri, bugetul spitalului pentru anul în curs ar putea fi majorat în vederea achiziţionării unor echipamente medicale.

"Noi continuăm investiţiile, chiar aveam bugetul conturat, sunt şi mici suplimentări. Noi îi susţinem dacă ei găsesc această portiţă pentru personalul lor, să îi poată salariza conform legii, pentru că având vechime sau anumite examene luate, oamenii au anumite drepturi. Dacă nu le dai aceste drepturi, continuăm aceeaşi hemoragie pe care o avem cu toţii în societatea românească, iar cei mai buni ajung să plece în străinătate", a precizat Vakar.

Spitalul Clinic de Recuperare a fost dat în folosinţă în 1978. Grupurile ţintă ale unităţii sunt pacienţii cu afecţiuni cardiologice, neurologice, de chirurgie plastică, balneologice sau ortopedice, care necesită servicii medicale de recuperare. Aria de acoperire a unităţii sanitare cuprinde, în principal, judeţele din Regiunea Nord-Vest, menţinând accesibilitatea pentru întreg teritoriul. În cadrul unităţii sanitare îşi desfăşoară activitatea 800 de persoane.

Comenteaza