Spitalul Clujana se extinde. Corp pentru primiri urgenţe şi o capelă

Spitalul Clujana se extinde. Corp pentru primiri urgenţe şi o capelă

Spitalul Municipal, cunoscut sub numele Clujana, se extinde. Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), care cuprinde două noi corpuri de clădire, va fi discutat de consilierii locali în şedinţa de marţi, 18 iunie 2019. 

„Prin PUD se propune extinderea Spitalului Clinic Municipal cu un corp D+P+4E (Compartiment primiri urgenţe), alipit aripei vestice a asamblului, amplasat pe limita de proprietate sud-vestică şi un corp D+P (capelă/spaţiu de reculegere pentru pacienţi) amplasat în retragere de minim 2m faţă de aliniament (Strada Tăbăcarilor)”, se arată în proiectul de hotărâre.

Investiție de peste 5 milioane de euro. Bani de la UE

Spitalul Clujana se modernizează pe fonduri europene. Primăria, în subordinea căreia se află spitalul, a solicitat finanțare prin Programul Operațional Regional, axa 3.1, operațiunea B, pentru creșterea eficienței energetice a clădirii, în scopul reducerii consumului energetic, inclusiv prin utilizarea surselor de energie regenerabilă. Se va realiza un nou sistem de încălzire, acoperișul va fi termoizolat, se vor instala panouri solare, fațada va fi izolată, ceea ce înseamnă inclusiv înlocuirea completă a ferestrelor. Normal, întreaga clădire va fi rezugrăvită pe interior. Se vor instala corpuri de iluminat cu tehnologie LED și cu senzori de mișcare. Practic, clădirea spitalului va deveni ultramodernă.

Valoarea totală a proiectului este de 24.382.891,34 lei cu TVA, aproape 5,2 milioane de euro, din care valoarea nerambursabilă solicitată este de: 23.895.233,51 lei cu TVA. În precedentul exercițiu financiar al Comisiei Europene, Spitalul Clinic Municipal al Clujului a beneficiat de 32 de milioane de lei. Atunci s-a dotat şi modernizat ambulatoriului. Noua aparatură medicală a costat 12 milioane de lei, însă modernizarea a cuprins și extinderea ambulatoriului cu încă un etaj.

 3 milioane euro pentru celelalte spitalele din Cluj-Napoca 

Primăria Cluj-Napoca alocă, anul acesta, peste 3 milioane de euro pentru spitalele din oraș, o parte din bani urmând să fie folosiți pentru repararea curților interioare. Decizia municipalității, deși instituția nu are obligații legale față de unitățile spitalicești din oraș, vine în urma discuțiilor avute cu deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, din cadrul ședinței Consiliului Local din aprilie 2019. După ce a prezentat pe internet starea catastrofală în care se află curțile mai multe spitale, parlamentarul a cerut ajutorul primarului. "Bateți la uși deschise", i-a replicat Boc. 

Așadar, în ședința forului local din 24 mai 2019, consilierii au aprobat suma de 14 milioane de lei (circa 3 milioane de euro), bani nerambursabili de la bugetul local pentru anul 2019, pentru spitalele din oraș. 

"Municipiul are în subordine un spital, Clujana. Municipalitatea, fără să aibă obligație legală, investește 3 milioane de euro în alte spitale clujene pentru a crește calitatea actului medical. Avem medici de excepție, spitale foarte bune și acelea au nevoie de sprijinul nostru, pentru că ajutorul de la Ministerul Sănătății nu este suficient. Și vă dau câteva exemple: sunt curți ale spitalelor, în proprietatea Ministerului Sănătății, unde îți rupi picioarele. Anul acesta, am luat decizia să punem noi bani, de la bugetul municipiului, în locul Guvernului pentru a asfalta niște curți. Vă dau exemple de curți care nu sunt în subordinea municipalității clujene și nici a Consiliului Județean Cluj, pentru că și domnul Tișe va face alocări acolo unde se poate, precum Institutul de Gastroenterologie, Spitalul de Urgență pentru Copii – Pediatrie 4, Spitalul de Căi Ferate, Institutul Inimii, etc", a declarat edilul Emil Boc, la un post de radio local. 

  • Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj - 6.510.000 lei 
  • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj - 1.200.000 lei
  • Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Niculae Stăncioiu - 1.200.000 lei
  • Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” - 700.000 lei
  • Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor  - 600.000 lei
  • Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal - 600.000 lei
  • Spitalul Clinic de Recuperare - 550.000 lei 
  • Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuță Cluj-Napoca - 550.000 lei
  • Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca - 490.000 lei
  • Spitalul Clinic de Boli Infecțioase - 450.000 lei
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – Secția de Neonatologie I - 312.000 lei
  • Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello - 130.000 lei
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – UPU Cluj - 100.000 lei
Comenteaza