Specialiști, despre riscul transmiterii la oameni a unui virus depistat la lilieci: Ar putea fi la fel de periculos ca SARS-CoV-2

O descoperire recentă anunță că liliecii din Marea Britanie găzduiesc un virus asemănător, care are potențialul de a se răspândi în oameni.

După ce unele teorii susțineau despre SARS-CoV-2 că ar fi ajuns la oameni de la liliecii din China, cel mai probabil printr-o specie intermediară, cum ar fi câinele, ratonul sau pangolinul, o descoperire recentă anunță că liliecii din Marea Britanie găzduiesc un virus asemănător, care are potențialul de a se răspândi în oameni.

Coronavirusul, nemaiîntâlnit până acum, ar necesita doar câteva „adaptări” pentru a reprezenta o amenințare pentru omenire, avertizează experții.

Agentul patogen, numit RhGB07, a fost unul dintre cei doi viruși noi descoperiți de oamenii de știință care vânează lilieci, celălalt, tot din aceeași familie Covid, nu a dat semne că ar putea infecta oamenii.

Academicienii au insistat însă să liniștească spiritele, afirmând că riscul reprezentat pentru societate de RhGB07 este mic, scrie Daily Mail.

Oamenii de știință au spus că studiul lor a arătat importanța monitorizării populațiilor de lilieci din Marea Britanie pentru potențiale boli zoonotice și că oamenii care lucrează cu mamiferele trebuie să urmeze măsuri de precauție de biosecuritate.

Preocuparea privind bolile zoonotice, adică cele care se pot răspândi de la animale la oameni, și potențialul lor de a declanșa pandemii crește. Unii experți cred că schimbările climatice și creșterea urbanizării care duc la pierderea habitatului și, prin urmare, la mișcarea crescută a animalelor prin distrugerea mediului, ar fi factori care ar putea contribui la zoonoze.  

 

Comenteaza