SMURD va avea două avioane pentru transportul pacienților aflați în stare gravă

SMURD va avea două avioane pentru transportul pacienților aflați în stare gravă
| Foto: arhiva/MApN

Aeronavele achiziționate de MAI costă circa 30 de milioane de euro, bani din fonduri europene și vor putea transporta doi sau chiar trei pacienți aflați în stare gravă, inclusiv nou-născuți.

"Achiziția celor două aeronave face parte dintr-un program amplu de înzestrare, iar acesta va continua, pentru că cerințele și misiunile în care sunt angrenate structurile noastre sunt din ce în ce mai diversificate și mai dificile. Pentru Ministerul Afacerilor Interne, siguranța și integritatea cetățenilor este prioritară, iar prin împrospătarea flotei și după dotarea cu noile aeronave, cu certitudine vor fi salvate multe vieți. Și când mă refer la salvarea de vieți omenești, vreau să precizez că aceste aeronave, vor putea fi folosite și pentru transportarea de echipamente și echipe medicale, precum și organe prelevate cu scopul de a fi transplantate", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Pentru achiziţia celor două aeronave, bugetul este de 150 de milioane de lei, din care 126 de milioane din fonduri europene nerambursabile.

"Astăzi mai facem un pas. La MAI operăm, pentru deservirea echipajelor SMURD, două avioane la acest moment. Ambele au peste 20 -30 de ani, funcționează dar trebuie înlocuite cu ceva mai performant. Cele două avioane au fost obținute prin donație. La acest moment achiziționăm două avioane noi, folosind fondurile europene. S-au prezentat două companii din SUA la licitație, compania Bombardier a câștigat licitația (...) Au posibilitatea de a transporta nou-născuți și, în premieră, pacienți pe ECMO, cu plămân artificial. Raza va fi una medie, care va acoperi oricum tot teritoriul european", a precizat Raed Arafat, șeful DSU.

Comenteaza