Sindicatele nu sunt de acord cu ”privatizarea” programelor de sănătate

Sindicatele nu sunt de acord cu ”privatizarea” programelor de sănătate

Intenția Guvernului de aproba o ordonanță prin care se permite accesul spitalelor private la fondurile publice ale programelor naționale de sănătate este criticată de sindicaliștii din Sănătate.

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA a trimis o scrisoare deschisă primului ministru Ludovic Orban în care cere retragerea respectivei ordonanțe.

”Cartel Alfa respinge accentuarea privatizării fondurilor publice de sănătate și solicită retragerea proiectului de Ordonanță de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prin care se reglementează accesul liber al spitalelor și clinicilor private la fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate.
În prezent, acestea pot implementa programe de sănătate doar dacă este depășită capacitatea furnizorilor publici.
Banii colectați în fondurile publice de sănătate trebuie să fie folosiți în interesul bolnavilor, direcționați către servicii medicale, nu pentru a acoperi investitiile private din domeniu si a produce profituri.
În contextul în care în România, alocarea bugetară pentru sănătate este cea mai mică din Uniunea Europeană, direcționarea către sistemul privat a unor sume din ce în ce mai însemnate din acești bani publici erodează și va eroda și mai mult serviciile oferite de spitalele publice, va limita și mai mult accesul populației la serviciile de sănătate și va accentua decalajul dintre săraci și bogați”, se arată în documentul citat.  
Reprezentanții sindicaliștilor susțin că de-a lungul timpului au identificat unele soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale din sistemul public de sănătate, pe care le-au transmis ministerului. ”De la acestea – și urmărind cu prioritate scopul îmbunătățirii accesului populației la servicii de calitate și finanțate corespunzător – trebuie pornită discuția pentru orice inițiativă de reglementare în domeniul sănătății. Solicităm ca, înainte de a schimba politicile în domeniul serviciilor publice de interes general, a destinatiei banilor pentru acestea, precum sănătatea sau educația, orice propunere să fie discutată și dezbătută în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social”, se mai arată în scrisoarea Cartel ALFA. 

Vezi și Proiect în dezbatere publică: Spitalele private ar putea accesa fondurile statului pentru programele de sănătate

Comenteaza