Video Shanghai-ul protestează împotriva lockdown-ului. Tigăi şi oale lovite la ferestre de cei închiși

Shanghai-ul protestează împotriva lockdown-ului. Tigăi şi oale lovite la ferestre de cei închiși

China a anunţat vineri că va continua cu strategia sa zero COVID, în pofida frustrării tot mai mari în Shanghai, unde locuitorii închişi protestează lovind tigăi şi oale la ferestre.

Ministerul Sănătăţii a anunţat din nou peste 15.500 de noi cazuri pozitive în ultimele 24 de ore.

În metropola Shanghai (est), de departe cea mai afectată şi ai cărei populaţie de 25 de milioane de locuitori au fost închişi de la începutul lunii aprilie, autorităţile au raportat vineri 52 de decese suplimentare, toate în cazul unor persoane nevaccinate.

Strategia zero Covid constă în diverse măsuri: izolare a cartierelor sau oraşelor imediat ce apar cazuri, carantinarea persoanelor testate pozitiv, chiar asimptomatice, sau chiar testare în masă.

''Acesta este un atu major pentru prevenirea şi controlul epidemiei'' în China, unde trăiesc 1,4 miliarde de oameni, a pledat vineri în faţa presei Li Bin, un ministru adjunct al Sănătăţii, relatează AFP, citat de Agerpres.

În Shanghai, locuitorii închişi se plâng că nu au suficiente legume proaspete sau carne.

Videoclipuri care circulă pe reţelele de socializare joi seară, cenzurate rapid, îi arată pe locuitori care lovesc tigăi şi cratiţe la ferestre, în timp ce strigă că doresc ''provizii''.

O femeie din Shanghai a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului de teama unor eventuale represalii, că a văzut în prealabil un anunţ pe internet. Ea s-a alăturat concertului după ce a auzit zarva de afară.

Comenteaza