Dr. Mihaela Bilic, despe masa de Paște: „Pe burta plină nu ai cum să apreciezi mâncarea!”

Dr. Mihaela Bilic, despe masa de Paște: „Pe burta plină nu ai cum să apreciezi mâncarea!”

Românilor le plac mesele întinse cu oaspeţi mulţi la masă. Însă obiceiul de a umple masa cu de toate, de la început, nu este chiar de bun augur, iar cu burta plină nu ai cum să apreciezi mâncarea, spune Mihaela Bilic, medic nutriționist. 

Mihaela Bilic, medic nutriționist, este de părere că o zi de post de negru, așa cum se practică în Vinerea Mare, este un exercițiu binevenit pentru a face o pauză înainte de belșugul alimentar ce ne așteaptă la masa de Paște, dublată, în acest an, de grătarele și micii tradiționali de 1 Mai.

Dacă această dorință de repaus alimentar vine din interior și nu este ostentativă, nu va exista tentația de a „înfuleca” ulterior, dă asigurări medicul nutriționist.

Există trei salate foarte păcătoase: salata boeuf, salata de icre și salata de vinete, spune Mihaela Bilic. Cuvântul „salată” în combinațiile acestea cu maioneză este însăși definiția „șmecheriei” românești, spune glumind medicul nutriționist. Salata noastră de boeuf este înecată în maioneză, deși o salată boeuf care ar avea ingredientele clare, neînecate în maioneză, ar fi mai gustoasă, iar gustul legumelor s-ar simți mai bine, subliniază medicul nutriționist.

Maioneza este cea care chiar pică greu la ficat și recomandabil ar fi să fie scoasă salata boeuf de la masa de Paști. Sunt atât de multe legume proaspete, verdețuri, încât nu are niciun rost să mai fierbem legumele dintr-o salată boeuf, a spus Mihaela Bilic la Digi24

Ar fi bine ca aperitivul să fie puțin mai devreme, mai facem o pauză, mai bem o cafea, mai trece o oră, apoi vine ciorba și cu încă un fel de mâncare, după care iar e recomandabil să facem o pauză. Dacă am întinde masa pe durata întregii zile, n-am avea niciun stres, spune Mihaela Bilic. În schimb, obiceiul de a umple masa cu de toate, de la început, nu este chiar de bun augur, pentru că ești tentat - mai ales dacă la asta se adaugă insistențele gazdei - de mânca încontinuu.

Trebuie să învățăm să tragem de timp. În plus, dacă este de servit dintr-un platou, luați bucăți mici, îndeamnă Mihaela Bilic. Mestecați mult, luați bucăți mici, lăsați tacâmurile jos, mâncați încet, trageți de timp. Este valabil și pentru alcool. Și un „truc” pentru „apărarea” de gazdele insistente - lăudați preparatele încontinuu, pentru a nu-și mai concentra atenția pe dvs. și a nu vă mai îndemna tot timpul să mâncați. 

Comenteaza