Serviciile secrete americane: Originea COVID-19 ar putea rămâne neidentificată pentru totdeauna / Cea mai plauzibilă teorie

Serviciile secrete americane: Originea COVID-19 ar putea rămâne neidentificată pentru totdeauna / Cea mai plauzibilă teorie

Serviciile de inteligenţă americane spun că nu este sigur care este originea virusului SARS-CoV-2 şi poate nu va fi vreodată.

Totuşi, specialiştii resping teoria conform căreia virusul a fost creat pentru a deservi ca armă biologică.

Serviciile de inteligenţă americane nu au ajuns la o concluzie şi nu pare că vor face asta prea curând, din cauza lipsei de informaţii, informează BBC, citați de Mediafax.

Totuşi raportul arată că transmiterea de la animal la om a virusului rămâne o teorie plauzibilă, întocmai ca şi aceea cum că virusul ar fi „scăpat” din laborator. Patru agenţii din comunitatea serviciilor secrete spun că este puţin probabil ca virusul SARS-CoV-2 să provină de la un animal infectat sau să fie o tulpină dintr-un alt virus.

Însă, o altă agenţie consideră că este oarecum plauzibil şi oferă „încredere moderată” teoriei conform căreia prima contaminare cu SARS-CoV-2 la om ar fi fost rezultatul unui accident de laborator - un experiment sau incident în manipularea animalelor testate - în Wuhan, China.

China a criticat, cum era de aşteptat, raportul. „Faptul că Statele Unite se bazează pe serviciile secrete şi nu pe oamenii de ştiinţă pentru a afla originea virusului este o mare farsă politică. Am sprijinit eforturile ştiinţifice pentru identificarea originii coronavirusului şi vom continua să lucrăm la asta. Aşadar, ne opunem ferm încercărilor de a politiza această problemă”, arată ambasada chineză de la Washington, conform Reuters.

Anterior, la începutul pandemiei de COVID-19, autorităţile chineze au legat primele cazuri de infectare cu piaţa de animale din Wuhan, „aruncând” oamenilor de ştiinţă asumpţia că virusul a trecut la om de la un animal infectat. Însă, în ultimul an, tot mai multe articole din presa din SUA arată că teoria conform căreia virusul a apărut în laboratul din Wuhan, în urma unui accident, este cea mai plauzibilă.

Biden a luat anchetarea „de coarne” şi a cerut serviciilor secrete să facă o anchetă privind originea noului coronavirus, inclusiv a teoriei apariţiei acestuia în laborator, teorie respinsă vehement de China.

Comenteaza