Se schimbă regulile de intrare în țară pentru cei vaccinați și nevaccinați. Cine va sta în carantină

Se schimbă regulile de intrare în țară pentru cei vaccinați și nevaccinați. Cine va sta în carantină

 România este una dintre puținele țări din Europa care se află în zonă verde. Între timp, aproape toată Europa este roşie, din cauza numărului mare de infectări.

Aşa că oriunde mergeţi în vacanţă în Europa aveţi nevoie de certificatul de vaccinare sau de un test negativ, uneori de ambele, cum este cazul Austriei sau Italiei. Ce alte reguli mai trebuie să respectăm ne explică Mihai Jurca.  

Cu doar o săptămână înainte de Crăciun, focarele de coronavirus au înroşit harta Europei. Aproape toate statele sunt roşii. Doar patru sunt pe lista galbenă şi patru verzi. România este una dintre ele, alături de Albania, Kosovo şi Vatican. Trebuie spus că în urmă cu mai puţin de două luni, noi eram cel mai roşu punct de pe hartă. Acum, rata de infectare la noi este de doar 0,72 la mia de locuitori, de 10 ori mai mică decât în multe state europene.

Intră fără restricţii cei vaccinaţi şi trecuţi prin boală, din orice ţară ar veni, fie ea şi roşie.
În schimb, cei nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală, sosiţi dintr-o ţară roşie, stau în carantină 10 zile, chiar dacă au dovada unui test negativ.
Cei fără test intră în carantină 2 săptămâni.  

Să vedem ce se întâmplă dacă vreţi să vă petreceţi vacanţa într-un dintre ţările aflate pe lista roşie. În Austria, de exemplu, o destinaţie populară de sărbători aveţi nevoie de: 

  • Dovada vaccinării, nu mai veche de 9 luni 
  • Test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore 
  • Dovada trecerii prin boală în ultime 180 de zile.  

Dacă nu puteți prezenta niciunul dintre aceste documente, vi se cere să faceți un test PCR în termen de 24 de ore de la intrarea în ţară. Dacă sunteţi negativ, nu veţi sta în carantină, dar fără certificat de vaccinare sau dovada trecerii prin boală nu veţi intra, de exemplu, în restaurante sau la târgurile de Crăciun, potrivit observatornews.ro.

În Italia, pe lângă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală, aveţi nevoie şi de un test negativ, PCR sau antigen, indiferent dacă sunteţi vaccinat sau nu. Călătorii trebuie să aibă, de asemenea și formularul digital european de localizare al pasagerilor. Important! Cei care nu sunt vaccinați, pe lângă test, trebuie să respecte o carantină de cinci zile.  

REGULI DE INTRARE ÎN ROMÂNIA: 

Vaccinaţi şi trecuţi prin boală:

- Dovada vaccinării 

- Dovada trecerii prin boală 

Nevaccinaţii:

- Test negativ

- Carantină 10 zile 

- Carantină 14 zile pentru cei care vin fără test 

Comenteaza