Ruşii susţin că au deja un vaccin anti COVID! Se numeşte „Sputnik-V”

Ruşii susţin că au deja un vaccin anti COVID! Se numeşte „Sputnik-V”
| Foto: Profimedia Images

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, anunţă că ţara sa a înregistrat deja primul vaccin anti Covid-19 care este sigur şi care oferă o imunitate durabilă. Experţii ruşi nu au publicat însă date din studiile preclinice şi clinice pentru acest vaccin.

Rusia a denumit noul său vaccin pentru coronavirus „Sputnik-V”, iar oficialii ruși spun că 20 de țări au solicitat până acum livrarea a mai mult de un miliard de doze, relatează CNN. Totuşi, Agenţia Europeană a Medicamentului nu poate autoriza vaccinul fără dovezi legate de siguranţa şi eficacitatea vaccinului.

A fost înregistrat primul vaccin anti Covid, în Rusia. Preşedintele Putin a mărturisit că şi-a vaccinat chiar una dintre fete cu acest vaccin, care ar fi avut doar o febră uşoară în urma imunizării. În acelaşi timp, ruşii susțin că au primit deja solicitări pentru un miliard de doze.

Putin a explicat şi că vaccinul oferă o imunitate durabilă, care ar putea ţine doi ani. Problema este însă că, până acum, Rusia nu a publicat studii legate de diferite faze de testare, aşa cum au făcut specialiştii de la Oxford University şi compania americană Moderna.

Preşedintele Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Dr. Gindrovel Dumitra, că este foarte posibil ca experţii ruşi care au lucrat la acest vaccin să fi ars etapele.

Ori, pentru Europa, Agenţia Europeană a Medicamentului, organismul care permite punerea în circulaţie a vaccinurilor, nu va putea autoriza acest vaccin dacă producătorul nu prezintă dovezi cu privire la siguranţa şi eficacitatea lui. Rusia, în schimb, nu a pus la dispoziţia lumii ştiinţifice date din studiile preclinice şi clinice, informează Mediafax.

„Totuşi, ne aflăm la aproximativ 6-7 luni din momentul în care această pandemie a început să evolueze la nivel mondial, pot să fac o comparaţie cu recomandările oficiale ale organismelor europene, European Medicine Agency (Agenţia Europeană a Medicamentului),  respectiv FDA ( Food and Drug Administration SUA – Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente SUA) care au recomandat accelerarea procesului de dezvoltare a studiilor clinice prin suprapunerea etapelor şi în niciun caz prin arderea etapelor. Nu avem la cunoştinţă în ceea ce priveşte rezumatele, atât din fază 1, cât şi din fază 2, nu mai vorbesc de fază 3.

Pot să fiu un pic pesimist în ceea ce priveşte aceste rezultate pe care le-a dat Rusia în acest moment. Ca şi medic, în primul rând nu-mi permit să recomand un vaccin de a cărui siguranţă şi eficacitate nu sunt pe deplin convins”, mai spune Dr. Gindrovel Dumitra, Preşedintele Grupului de Vaccinologie al SNMF. 

 

Comenteaza