Rusia a mai făcut un vaccin împotriva coronavirusului. Cum funcționează

Rusia a mai făcut un vaccin împotriva coronavirusului. Cum funcționează

După ce a lansat deja două vaccinuri anti-COVID-19, Rusia l-a aprobat sâmbătă pe cel de-al treilea.

Rusia a aprobat sâmbătă al treilea vaccin împotriva coronavirusului, a anunţat premierul Mihail Mişustin la televiziunea de stat, deşi studiile clinice la scară largă asupra acestui produs, etichetat CoviVac şi produs de Centrul Ciumakov, abia urmează să înceapă, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Rusia a lansat deja două vaccinuri COVID-19 urmând o abordare similară de acordare a aprobării înainte de a vedea rezultatele studiilor în faze avansate. Sputnik V a fost aprobat în august, iar ultima fază a studiilor clinice a început în septembrie. Vaccinarea în masă a fost lansată în decembrie, după ce rezultatele studiilor preliminare au arătat că vaccinul este eficient cu 91,4%. Cel de-al doilea vaccin, EpiVacC, se află în faza de producţie şi vaccinările urmează să înceapă în martie.

"Astăzi, Rusia este singura ţară care are deja trei vaccinuri împotriva COVID-19", a spus premierul Mişustin. Spre deosebire de vaccinul Sputnik V, care foloseşte un virus responsabil de răceală inofensiv modificat, care păcăleşte organismul să producă antigeni pentru a ajuta sistemul imunitar să se pregătească pentru o infecţie cu coronavirus, vaccinul CoviVac este un vaccin pe bază de virus gripal (virion întreg), un coronavirus care a fost inactivat sau privat de capacitatea sa de a se replica.

"Vaccinul pe care l-am dezvoltat ... reflectă întreaga istorie a ştiinţei vaccinului rus, precum şi global", a declarat sâmbătă directorul Centrului Chumakov, Aidar Işmuhametov.

Vaccinul CoviVac este administrat în două doze, la interval de 14 zile. Acesta este transportat şi depozitat la temperaturi normale ale frigiderului, de 2 până la 8 grade Celsius (35,6 - 46,4 Fahrenheit), a declarat viceprim-ministrul Tatiana Golikova într-un briefing guvernamental în ianuarie. Potrivit şefului guvernului de la Moscova, la mijlocul lunii martie vor intra în circulaţie primele 120.000 de doze de CoviVac.

Comenteaza