Ruina de la Colina, transformată în Spital de Urgenţă pentru Copii VIDEO

Ruina de la Colina, transformată în Spital de Urgenţă pentru Copii VIDEO
Spital de urgenţă pentru copii, proiectat pe ruinele construcţiei spitalului regional de urgenţă din Cluj-Napoca. Terenul sub care se află imobilul a fost revendicat, dar este administrat de Academia de Muzică „Gheorghe Dima". Instituţia de învăţământ superior a primit terenul pentru a-şi construi aici un sediu.

Pe strada Bucium ar urma să fie construit un spital monobloc de urgenţă pentru copii, în valoare de 87 milioane de euro, pe ruinele construcţiei celui care ar fi trebuit să fie Spitalul Regional de Urgenţă, potrivit unui proiect al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu.

Situaţia e cu atât mai delicată, cu cât spaţiul respectiv a fost revendicat de o serie de familii, iar înaintea litigiului era administrat de Academia de Muzică „Gheorghe Dima" (AMGD) din Cluj-Napoca, potrivit unui protocol semnat între instituţia de învăţământ superior şi Ministerul Educaţiei (ME). Între timp, Spitalul de Urgenţă pentru Copii Cluj a depus o fişă de proiect pentru a obţine finanţare europeană pentru a demara construcţia. AMGD susţine că, până una-alta, după stingerea litigiului, prioritară e instituţia de învăţământ.

Terenul în cauză, de peste 21.000 de metri pătraţi, împreună cu imobilul au fost cedate de către Consiliul Judeţean (CJ) Ministerului Educaţiei (ME), acum 6 ani. Ministerul în cauză a decis, după un an, în 2008, să le dea spre administrare AMGD, pentru ca instuţia să-şi construiască aici un sediu. În 2010, însă, terenul a fost revendicat.

Potrivit proiectului şefului CJ, ruinele de pe strada Bucium s-ar preta construirii unui spital monobloc de urgenţă pentru copii. „Este un proiect pe care-l am. Îmi doresc foarte mult să iasă, pentru că, la ora actuală, Spitalul de Copii funcţionează în 3 locaţii, iar copiii sunt plimbaţi între 18 clinici. După clarificarea situaţiei juridice, dacă Ministerul Educaţiei ne va transfera terenul, locaţia se pretează construcţiei spitalului monobloc de urgenţă pentru copii. Vom face expertiza clădirii, pentru că a fost lăsată în paragină", a admis, pentru ZIUA de CLUJ, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu.

Neoficial, au existat tatonări şi în acest an între ME şi CJ pentru ca terenul să revină în administrarea autorităţii judeţene. „Au fost discuţii, nu am cerut, oficial, terenul. Nici nu aveam cum. Aşteptăm să se finalizeze litigiul", a spus Uioreanu. Potrivit proiectului înaintat de Spitalul de Urgenţă pentru Copii, spitalul monobloc ar costa 87 de milioane de euro şi ar putea fi finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi alţi parteneri. „S-a discutat despre crearea spitalului monobloc de urgenţă pentru copii cu Consiliul Judeţean, pentru alocarea unui teren. Oficial, nu ne-au dat terenul, urmează să ni-l aloce, noi facem demersurile, pentru că e mult mai bine pentru pacienţi să avem un astfel de spital", a arătat directorul medical al Spitalului de Urgenţă pentru Copii, Călin Lazăr.

Uioreanu a subliniat că locaţia de pe strada Bucium se pretează construirii unităţii medicale. Între timp, AMGD a fost lăsată pe dinafară, spun reprezentanţii instituţiei clujene de învăţământ superior. „Ministerul Educaţiei a dat bani pentru noul sediu al Academiei pe strada Bucium, în 2010 şi noi am realizat proiectul construcţiei pe amprenta existentă. A costat bani. Proiectul urma să fie executat, dar a intervenit problema revendicărilor. Deocamdată, deci, nu se poate pune problema cine ce construieşte, fie că e vorba de spital pentru copii sau altceva, pentru că terenul şi construcţia se află în litigiu. După stingerea litigiului, potrivit protocolului semnat cu Ministerul Educaţiei, noi administrăm terenul şi clădirea. La ora actuală noi avem pază acolo. E un bun pe care l-am primit şi, pentru că suntem singura instituţie de învăţământ superior din România care nu are sediu propriu, nu putem renunţa la acest drept, pentru că rămânem fără patrimoniu", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, rectorul AMGD, Vasile Jucan. Planurile AMGD prevăd ca edificiul să fie transformat în cămin.

Pe de altă parte, părinţii clujeni sunt încântaţi de ideea construcţiei spitalului monobloc şi susţin că vor face lobby pe lângă instituţiile statului pentru crearea instituţiei medicale pe strada Bucium. „Tot ce trebuie să se facă e să se descarce terenul şi construcţia de sarcină juridică. Apoi, cui aparţine, nu mai contează, important e că aparţine statului român, iar instituţiile se pot înţelege pentru a stabili care e prioritatea pentru judeţ. Proiectul presupune crearea unui spital monobloc la cele mai înalte standarde, pentru că la ora actuală construcţia spitalului nu se mai pretează nevoilor. Spitalul de Urgenţă pentru Copii funcţionează în 18 clinici. La Cluj vin pacienţi din toată ţara, pentru că au parte de o intervenţie medicală promptă, dar spitalul funcţionează într-o clădire din 1919", a arătat preşedinta Fundaţiei Părinţi din România, Cristina Grigore. Părinţi se gândesc, deja, să strângă fonduri pentru unitatea medicală. Potrivit proiectului, spitalul de urgenţă monobloc pentru copii din Cluj ar urma să fie finalizat în 2020. Anual, Spitalul de Urgenţă pentru Copii din Cluj are 30.000 de pacienţi din întreaga ţară.

Vezi cum arată acum ruina care urma să fie spitalul din Mănăştur:

Comenteaza