Românii nu aerisesc, pe motiv că îi trage curentul: „Aerul condiționat este mai periculos”

Românii nu aerisesc, pe motiv că îi trage curentul: „Aerul condiționat este mai periculos”
| Foto: stirileprotv.ro

În România, oamenii sunt reticienți în a ventila natural încăperile, din cauză că îi trage curentul, dar pericolul în îmbolnăvirea cu COVID este spațiul neventilat și aerul condiționat, a afirmat medicul pediatru Mihai Craiu.

Curentul nu „trage” și este doar un mit bine înrădăcinat în credința populară, care nu are însă nicio acoperire în realitate, a explicat dr. Mihai Craiu, potrivit Digi24.

„Nu curenții produc boli. Majoritatea persoanelor sunt speriate de curenții de aer ca fiind potențială sursă de infecții aerogene, respectiv de răceli, de la cele mai simple până la pneumonie sau otite. Microbii produc aceste boli. În principiu, curenții de aer au efect chiar benefic din punct de vedere respirator, pentru că ei nu permit acumularea unei concentrații de particule inhalabile - pe care le putem vedea, apropo de praf, dar și unele lucruri pe care nu le putem vedea.

O cameră neventilată este mai periculoasă în ceea ce privește scăderea oxigenului și creșterea bioxidului de carbon decât purtarea măștii. La noi, cum ziceam, ne e teamă de curent, de la mijloacele de transport în comun până la clase și ținem foarte bine ferestrele închise, chiar și când e cald”, a precizat medicul pediatru.

Mihai Craiu a mai spus că, apropo de cald, ar fi prudent, cel puțin în primele două săptămâni de la începerea școlii, când nu e foarte clar dacă există purtători asimptomatici în clasa respectivă, să nu se dea drumul la aer condiționat.

„În primele două săptămâni, autoritățile din țări care au tradiția climatizării centralizate - mă refer la americani - au recomandat să nu se dea drumul la aerul condiționat, dacă nu pot fi deschise geamurile, pentru că transmitem acești aerosoli. Există și publicații în acest sens - faimosul studiu cu restaurantul din Wuhan, în care cineva care a stat la masă având aerul condiționat în spate a infectat și la mesele din fața lui.

Și la birouri, în cazul în care se reia activitatea după concedii și ne întoarcem mai mulți la treabă, cu care nu ne-am întâlnit, este prudent să nu dăm drumul la aerul condiționat. Sau dacă totuși îi dăm drumul, să facem efortul să aerisim. Este de spus că mișcarea aerului printr-un device în sine nu este periculoasă. Exemplul clasic: este mai riscant să te infectezi la restaurant decât mergând cu avionul. De ce? Pentru că avionul, tot la două-trei minute, ia aer din afară, nu recirculă foarte mult ca într-un restaurant închis și climatizat, ci aduce aer din exterior”, a explicat dr. Mihai Craiu.

Și expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, profesor la Cluj, a atras atenția că există bine înrădăcinată în mentalitatea populară ideea că „curentul ne afectează sănătatea, să nu deschidem geamurile”.

„Este un mit din cultura românească și care nu este bazat pe absolut nimic. Curentul, într-adevăr, dacă ai sinuzită, dar vorbim despre cazuri foarte rare, e neplăcut să stai în aer rece care se mișcă cu viteză, dar pentru tot restul populației, aerul care se mișcă este extrem, extrem de sănătos în perioada asta.

O ventilație proastă, într-o încăpere cu mulți oameni - situație care este probabil să se întâlnească odată cu răcirea vremii și venirea ploilor - va aduce la un nou vârf de infecții cu noul coronavirus, a arătat el”, a explicat Cherecheș.

 

Comenteaza