România reduce achizițiile de vaccin anti-COVID și închide din centre

România reduce achizițiile de vaccin anti-COVID și închide din centre

Coordonatorul CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, că activitatea de vaccinare va fi sistată temporar în câteva centre, iar în peste o sută va fi redus programul.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Gheorghiță a spus că 70 de fluxuri au fost închise deja în contextul în care în circa 45% dintre cazuri centrele erau folosite la mai puţin de jumătate din capacitate.

„45% din cazuri, centrele vaccinau la mai puțin de jumătate din capacitate. Am dispus fie reducerea programului de lucru sau chiar sistarea temporară a anumitor centre. Nu ne dorim închiderea definitivă pentru că nu știm ce se va întâmpla în următoarele luni și centrele trebuie să fie pregătite. (...) Centrele cu program redus înseamnă că vor funcționa fie în prima parte a zilei, fie în a doua”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Conform acestuia, noul program de vaccinare va fi afișat în centre și va fi actualizat şi în platforma de programare. În ceea ce privește închiderea unor centre, Gheorghiță a precizat că activitatea de vaccinare va fi sistată în câte un centru din Bihor, Giurgiu, Timiş, în două centre din Mehedinţi şi în câte trei din Teleorman şi Vâlcea.

România a cerut să-i fie livrate mai puține doze de vaccin

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Andrei Baciu, a anunţat că în luna iunie România trebuia să primească peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, dar vor ajunge în ţara doar 2,6 milioane de doze, deoarece exista riscul ca dozele să expire, din cauza interesului scăzut pentru imunizare.

“În total trebuiau să fie livrate în luna iunie  7.103.160 de doze de vaccin însă pentru a avea un management eficient al stocurilor existente vor fi livrate 2 635.680 de doze de vaccin”, a transmis Andrei Baciu.

Acesta a precizat că o parte din doze vor fi ţinute "în hold" pentru o perioadă.

“Pentru perioada următoare, dat fiind faptul că există un surplus de doze, tocmai pentru a avea un management cât mai eficient s-a discutat şi s-a transmis o suspendare a unui număr de doze. Pentru dozele de vaccin produse de Biotech/Pfizer pentru luna iunie trebuia să primim un total de 4.366.444 de doze de vaccin, însă ca urmare a solicitării de a le ţine în hold pentru o perioadă vom primi 1.928.160 doze de vaccin Pfizer/Biotech. Pentru Moderna trebuia să primim 835.200, pentru perioada următoare, am suspendat câteva tranşe astfel că vom avea livrări de 128.400, pentru AstraZeneca vom primi 167.200 de doze pentru luna iunie. Pentru vaccinul produs de Johnson and Johnson nu se suspendă dozele şi tranşele săptămânale, acestea vor fi desfăşurate după acum au fost anunţate”, a afirmat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.
 

 

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza