România, la un pas de epidemia de gripă. Şedinţă de urgenţă la Ministerul Sănătăţii

România, la un pas de epidemia de gripă. Şedinţă de urgenţă la Ministerul Sănătăţii

România se pregăteşte să declare epidemie de gripă după ce, în ultimele săptămâni, cazurile de îmbolnăviri au crescut alarmant, iar numărul deceselor a ajuns la 34.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, i-a chemat pe responsabilii din domeniu pentru a vedea ce măsuri trebuie luate în condițiile în care ţara noastră este la un pas de epidemia de gripă, scrie realitatea.net.

Numarul cazurilor de infectii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% fata de nivelul asteptat, potrivit unui anunt facut de Ministerul Sanatatii. Conform raportarilor INSP, saptamana 14-20 ianuarie a avut un caracter epidemic, la fel ca si saptamana anterioara acesteia.
 

Conform specialistilor, daca si cea de a 3-a saptamana consecutiv isi va mentine caracterul epidemic, va fi declarata epidemia de gripa, transmite MS.

La Cluj-Napoca, în săptămâna 14-21 ianuarie 2019, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase au fost confirmat 40 de cazuri de gripă.

Numarul deceselor provocate de gripa creste de la o zi la alta. Bilantul a ajuns la 34 de romani care au murit de cand a inceput sezonul virozelor respiratorii.

Pentru limitarea îmbolnăvirilor, specialiştii recomandă câteva măsuri, printre care izolarea la domiciliu a celor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei, purtarea măştilor, spălatul pe mâini, folosirea de batiste de unică folosinţă:

-consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;

-respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);

-evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave, indepărtați-vă de persoanele care tușesc
sau strănută (minim 1,5 m);

-evitarea aglomerațiilor - mijloace de transport în comun, spectacole, reuniuni sportive etc -
deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent
sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării
şi apariţia primelor manifestări de boală.

-igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;

-evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura direct cu mana, iar dacă ați efectuat acest gest
este recomandat a vă spăla pe mâini.

Comenteaza