România are printre cele mai mari rate de mortalitate în secţiile ATI

România are printre cele mai mari rate de mortalitate în secţiile ATI

România are printre cele mai mari rate de mortalitate în secţiile de ATI, de 70%. De la Terapie Intensivă scapă cine poate, iar medicii spun că lipsesc lucruri elementare şi aparatura medicală folosită e cât se poate de precară pe secţiile ATI din ţară.

În lupta cu coronavirusul scapă cine poate, mai ales dacă pacienţii ajung să fie internaţi la ATI. Este şi povestea primilor doi pacienţi români care au fost transportaţi de la Sibiu în Germania pentru a fi trataţi. Unul dintre ei este un român stabilit în Germania, iar cel de-al doilea este un om de afaceri din Sibiu. Starea de sănătate a celui de-al doilea pacient a devenit extrem de gravă, aşa că avea nevoie de tratament prin oxigenarea cu membrană extracorporală sau ECMO.
 
Familiile lor nu au mai aşteptat minuni din partea sistemului medical de la noi, ci au luat legătură direct cu spitalele din Germania pe cheltuiala lor. Iuliu Torje este medic în Germania şi a făcut parte din echipajul care i-a transferat pe cei doi în străînătate.
 
„Ambii pacienţi au fost internaţi în prealabil şi în alte spitale, manifestând o formă moderată a infecţiei. Mai apoi, starea de sănătate alterându-se, au avut necesitate de internare la Terapie Intensivă. Primul pacient chiar a petrecut două sau trei zile într-un cort special amenajat în curtea spitalului din Sibiu, iar cel de-al doilea a fost un transfer interclinic. Primul pacient era şi mai înaintat în vârstă decât al doilea, avea şi anumite comorbidităţi. Ce am făcut noi ca şi clinică este o premieră internaţională. Sunt primele transferuri Covid-19 internaţionale pe circulaţie extracorporală”, spune Iuliu Torje, medic ATI Germania.
 
Cât de sigure sunt secţiile de ATI de la noi? Sunt mai degrabă periculoase. Multe dintre ele au fost transformate peste noapte, iar aparatura medicală folosită e cât se poate de precară, îţi spune medicul Iuliu Torje.
 
„Văzând cât de precară este situaţia de acolo...Adică nu poţi să transformi o secţie de medicină internă în secţie de Terapie Intensivă într-o săptămâna şi să te aştepţi să ai rezultate. Practic ei tot ce au acolo este un ventilator la pacient şi cam atât. Nu poţi să ai secţie de Terapie Intensivă în care să nu poţi tu să urmăreşti hemodinamic starea unui pacient, să nu ai posibilitatea să faci un ecograf să vezi cum e funcţia cardiacă. Pentru că ştim că boală Covid-19 dă o afectare multisistemică. Deci sunt chestii care ar trebui să fie banalităţi pe o Terapie Intensivă. Am cunoştinţe care mă sună şi îmi spun că pacienţi tineri de 50 de ani au fost prieduţi în 3 zile. Asta m-a deranjat şi nu pot să înţeleg cum se poate ajunge la aşa ceva.”
 
Nu e de mirare că rată de mortalitate la secţiile de ATI din România e de peste 70%. În unele spitale, cum ar fi cel de la Timişoara, rată de mortalitate a fost şi de la 90%.

Comenteaza