Foto Robotul care ajută copiii cu autism, inventat la Cluj

Robotul care ajută copiii cu autism, inventat la Cluj

Un robot creat de cercetătorii de la Universitatea ”Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca îi ajută cu succes pe copiii cu tulburări din spectrul autist să se dezvolte şi să devină mai sociabili.

60 de copii fac şedinţe de terapie de 3 ani şi rezultatele sunt vizibile, spun specialiştii. “Sunt foarte deschişi să interacţioneze cu roboţii, aşa că am zis să îi învăţăm acele abilităţi sociale de bază prin intermediul robotului", a declarat Daniel David, profesor cercetător UBB, citat de Digi24.ro. 800.000 de euro, din bani europeni, a costat proiectul cercetătorilor de la Cluj. În curând, 8 astfel de roboţi vor ajunge în câteva centre de autism, spitale şi grădiniţe din oraş. 

Alţi patru tineri IT-isti din Cluj, stabiliţi în Anglia, au creat un soft care îi ajută la recuperare pe cei cu probleme locomotorii. “Softul este foarte eficient, pentru că avem o diversificare de jocuri şi toate aceste grafice şi înregistrări ne ajută să vedem unde e problema, a declart Adrian Stupinian, medic kinetoterapeut.  Softul este folosit în 10 judeţe din România, dar şi în alte 8 ţări din lume, printre care Anglia, Turcia şi Malaezia. O şedinţă costa între 20 şi 50 de lei.

 

Comenteaza