Rezultate promițătoare în lupta cu cancerul! Un vaccin a reușit să micșoreze tumorile unor pacienți

Rezultate promițătoare în lupta cu cancerul! Un vaccin a reușit să micșoreze tumorile unor pacienți

Un studiu preliminar arată că aproape o treime dintre tumorile unor pacienți cu o formă de cancer avansat, care au primit un vaccin personalizat împreună cu un medicament de imunoterapie, s-au micșorat.

Vaccinurile împotriva cancerului sunt o formă de imunoterapie care ajută la educarea sistemului imunitar cu privire la modul în care „arată” celulele canceroase, astfel încât acesta să le poată recunoaște și elimina.

Într-un studiu timpuriu, aproape o treime dintre tumorile pacienților cu cancer hepatic avansat care au primit un vaccin personalizat împreună cu un medicament de imunoterapie s-au micșorat, au raportat duminică cercetătorii americani.

Rezultatele au fost de aproximativ două ori mai mari decât răspunsul observat de obicei doar cu imunoterapiile autorizate în prezent, au precizat cercetătorii.

Concluziile studiului preliminar restrâns sugerează că vaccinurile bazate pe mutații prezente doar în tumora unui pacient pot stimula capacitatea sistemului imunitar de a recunoaște și ataca cancerele greu de tratat.

Constatările, care trebuie confirmate într-un studiu mai amplu, apropie industria de vaccinuri împotriva cancerului cu încă un pas de seruri eficiente, după numeroasele eșecuri din trecut, și ar putea extinde tipurile de cancere pe care astfel de terapii le pot trata, a informat compania într-un comunicat, potrivit 360medical.ro.

Alte companii farmaceutice printre care și partenerii Moderna și Merck, au obținut rezultate promițătoare combinând vaccinuri personalizate cu imunoterapia pentru a preveni reapariția cancerului de piele la pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală, informează Reuters.

Pentru recentul studiu, cercetătorii au folosit mostre din tumorile pacienților pentru a construi vaccinuri bazate pe neoantigeni – noi mutații prezente doar pe tumora unui pacient individual. Scopul a fost de a antrena sistemul imunitar să atace și să ucidă doar aceste proteine unice, lăsând nevătămat țesutul sănătos.

Spre deosebire de cancerul de piele, care are multe mutații pe care organismul le poate recunoaște, cancerul hepatic (de ficat) este considerat un cancer rece, deoarece conține mai puține mutații, ceea ce a făcut ca imunoterapiile să fie mai puțin eficiente.

Vaccinurile terapeutice împotriva cancerului constau în antigene specifice combinate cu un alt factor declanșator al sistemului imunitar numit adjuvant. Aceste vaccinuri pot să oprească creșterea sau răspândirea unei tumori și să distrugă celulele canceroase aflate încă în organism după tratamente precum intervenția chirurgicală sau radioterapia.

La studiu au participat 36 de pacienți cu carcinom hepatocelular, cea mai frecventă formă de cancer hepatic. Pacienților li s-au administrat vaccinuri făcute la comandă, după tratamentul  cu imunoterapia Keytruda, a grupului farmaceutic german Merck, care reprezintă standardul de tratament în prezent.

Aproape o treime dintre pacienții tratați cu terapia combinată (30,1%) au înregistrat o diminuare a tumorii, trei dintre acești subiecți având un răspuns complet, ceea ce înseamnă că nu au mai rămas semne detectabile ale tumorii după o perioadă medie de urmărire de 21,5 luni, în comparație cu răspunsul tipic de aproximativ 12% până la 18% la pacienții cu cancer de ficat care primesc doar imunoterapie.

Cel mai frecvent efect advers a fost reprezentat de reacții ușoare la locul injecției. Nu au existat evenimente adverse grave.

Vaccinul a fost dezvoltat de producătorul american Geneos Therapeutics, o companie bioterapeutică care dezvoltă vaccinuri personalizate împotriva cancerului (PTCV) bazate pe ADN, ce ar putea juca un rol important ca  imunoterapie pentru cancer.

Spre deosebire de multe candidate de vaccinuri bazate pe tehnologia ARN mesager (ARNm), tratamentul Geneos este un vaccin ADN în care codul genetic al proteinelor mutante este injectat în celule cu ajutorul unui mic impuls electric. Fiecare vaccin poate viza până la 40 de gene mutante.

Conducătorii studiului au declarat că sunt planificate studii mai ample, fără să ofere alte detalii.

Comenteaza