Recomandările medicilor pentru cei care au avut COVID. Unde e bine să-și petreacă vacanțele

Recomandările medicilor pentru cei care au avut COVID. Unde e bine să-și petreacă vacanțele

Medicul Virgil Musta a vorbit despre ce trebuie să iei în calcul atunci când îți alegi concediul, dacă ai suferit de COVID-19.

Medicul Virgil Musta a explicat că, după ce ne-am vindecat de COVID-19, trebuie, totuși, să fim atenți, o bucată de vreme, la tot ceea ce facem pentru care recuperarea să fie cât mai eficientă.

”Deja, avem vești bune. Situația este mult, mult mai bună decât acum o lună. Deja, lumea începe să ducă o viață normală. Până la valul 4, să ne bucurăm de vară…”, spune medicul Virgil Musta.

Dar, ca să ne bucurăm de vară, cu adevărat, trebuie, totuși, să ținem seama de câteva recomandări, lucru pe care, de altfel, medicul Virgil Musta l-a și făcut, pentru FANATIK.

”Cei care au avut COVID, eu, personal, le recomand, ca și concediu, muntele. Iar dacă au avut afectare pulmonară, muntele le va face foarte bine. Nu marea, pentru că aerul de la munte este mai curat, este mai puțin poluat”, explică medicul Virgil Musta.

Medicul Virgil Musta recomandă multă odihnă
Mai mult, explică medicul Virgil Musta, când vine vorba de concediu, mai ales pentru cei care au trecut prin boala care a făcut ravagii în ultimul an, este foarte important să se bucure de odihnă.

”Cel care a avut COVID are nevoie de aer curat. La mare, sunt ionii aceia, dar marea este, din punct de vedere medical, un factor excitant. Și, și așa, boala a creat nu doar probleme fizice, ci și probleme mentale pentru cei care au suferit de COVID, iar marea s-ar putea să îi agite în continuare.

Ei au nevoie de puțină liniște, de aer curat și odihnă, să se refacă organismul. Așa că, eu recomand muntele”, a mai spus medicul Virgil Musta.

Medicul Virgul Musta recunoaște că, în ciuda scăderii semnificative a îmbolnăvirilor, există, totuși, și câteva vești care ne pot îngrijora.

”Felul în care va apărea valul 4 și ne va influența viața depinde foarte mult de ceea ce facem noi. Pentru că valul 4 poate apărea în condiția în care apare o nouă tulpină și lumea nu este vaccinată. Iar lumea nu prea se mai vaccinează, de aceea spun că totul depinde foarte mult de noi.

Dacă noi ne-am vaccina, valul 4, chiar dacă apare, apare doar ca o creștere a numărului de cazuri, dar sigur nu va fi cu multe forme severe”, a explicat tot el. 

Mai mult, susține medicul de la Timișoara, dacă acum se va acționa în baza experienței acumulate în ultimul an, am putea avea un val 4 mult diminuat.

”În momentul în care se anunță, din punct de vedere epidemiologic, o creștere a numărului de cazuri și riscul apariției unui nou val, trebuie luate măsuri rapide și trebuie respectate”, spune medicul.

În contextul în care România a anunțat că, în această lună, are nevoie de mai puține doze de vaccin pe fondul scăderii ratei de imunizare a populației, medicul Virgil Musta trage un semnal de alarmă.

”Interesul pentru vaccinare a scăzut, cred, dintr-o problemă de comunicare. Chiar nu știu. Eu cred că noi, din păcate, avem o foarte puternică mentalitate anti-vaccinistă și cred că, la început, nefiind suficiente doze, nu s-a observat acest lucru. Dar, acum, când sunt doze, se vede… Să știți că statisticile, de la început, arătau intenția de vaccinare din România ca fiind printre cele mai slabe din Europa, de 20 și ceva la sută. Eu chiar am fost mirat și m-am bucurat când noi eram pe locul 3 în ceea ce privește vaccinarea în Europa. Dar erau, de fapt, cei care voiau neapărat să se vaccineze”, explică medicul Virgil Musta.

Mai mult, explică el, în ciuda faptului că, probabil, România are un nivel de imunizare – adică vaccinare și/sau boală – în jurul a 50 %, există încă riscuri serioase.

”Deocamdată nu mă tem de nicio tulpină, dar mă tem să nu apară alta sau să se dezvolte din cele de acum una. Tulpina indiană are două mutații pe proteina Spike, iar anticorpii încă fac față. Dar dacă mai pare o mutație, mai mare, va trebui făcut un nou vaccin. Dar acest nou vaccin, cum deja există experiență, este mai simplu și mai repede de făcut. Doar că, atunci când apare această nouă tulpină, trebuie să fim pe fază și trebuie să ținem măsurile nespecifice – adică mască, distanțare socială, etc – până când vaccinul e distribuit. Dacă ne-am vaccina acum, riscul de apariție al unei asemenea tulpini scade mult…”, a mai spus medicul Virgil Musta.

Comenteaza