Rafila: România raportează 1% din cazurile externate ca fiind IAAM, media în UE e de 7%/ Avem cea mai proastă situație privind bacteriile multirezistente

Rafila: România raportează 1% din cazurile externate ca fiind IAAM, media în UE e de 7%/ Avem cea mai proastă situație privind bacteriile multirezistente
| Foto: mediafax

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a vorbit marți, într-o conferință de presă, despre situația infecțiilor asociate asistenței medicale.

Întrebat despre stadiul raportului privind infecțiile nosocomiale, cerut de premierul Nicolae Ciucă, după decesele înregistrate la Târgu Mureș și Cluj-Napoca, ministrul Sănătății a răspuns că raportul este finalizat. 

"Este finalizat, noi aveam la dispoziție nu numai datele, ci și toate modificările legislative pe care le-am făcut în ultimul an. Cred că din acest punct de vedere, s-a reușit cea mai importantă evoluție din ultimii 5 -10 ani, am reușit să facem foarte multe lucruri care să ducă la controlul acestui fenomen", a spus Rafila.

Ministrul a subliniat, însă, că "nu putem să pledăm pentru două lucruri care sunt contradictorii, care pot afecta serios credibilitatea sistemului sanitar".

"România raportează, după o evoluție crescătoare, 1% din cazurile externate ca fiind IAAM, media la nivel european e de 7%. Noi am crescut de la 0,2 la 1, asta-i adevarul.... La nivelul Uniunii Europene sunt anual 37.000 de decese datorate infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM), iar numărul de decese atribuite parțial acestui fenomen este de 3 ori mai mare. România are cca 5% din populația UE, și dacă ar fi să extrapolăm, am vedea că și în România numărul de decese care ar putea fi atribuite IAAM în mod real ar fi probabil de cca 1.700 la nivelul unui an. (…) Zilnic în România sunt în medie, conform estimării, probabil, în jur de 5 decese. Aceasta este situaţia", a precizat ministrul.

Rafila a afirmat că nu există nicio țară în lume fără astfel de infecții și că dacă există "opinii foarte vehemente că trebuie să facem totul pentru dispariția infecțiilor nosocomiale nu o să reușim".

"Dacă se va crea o presiune publică - noi lucrăm ca ele să se poată descoperi, raporta, să putem lua măsuri, pentru că avem cea mai proastă situație privind bacteriile multirezistente care produc infecții invazive, pentru că avem cel mai ridicat consum de antibiotice în UE - trebuie să lucrăm să ținem acest fenomen sub control: să scădem treptat consumul de antibiotice, să facem screening-ul pacienților la internare, să-i separăm în spitale, să facem diagnosticul microbiologic în spitale. O să facem raportul pentru primul ministru, dar vreau să înțeleagă toată lumea că nu putem să avem două lucruri opuse ca principiu: să avem o situație reală - să încurajăm raportarea și pe de altă parte să luăm măsuri pentru dispariția acestor infecții care nu pot fi eliminate nicăieri, iar dacă aceste lucruri care apar fac parte dintr-un scenariu legat de o de presiune pe autorități, va face imposibil proiectul la care lucrăm pentru rezolvarea acestei situații. Introducem o măsură stimulativă pentru cei care raportează aceste infecții și pierd puncte managerii care nu raportează infecțiile așa cum sunt în realitate", a mai spus Rafila.

Comenteaza