Rafila, optimist privind spitalele regionale din Cluj, Craiova și Iași: "De data aceasta am elemente clare, reale, că se vor face"

Rafila, optimist privind spitalele regionale din Cluj, Craiova și Iași: "De data aceasta am elemente clare, reale, că se vor face"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că sunt elemente clare că cele trei spitale regionale, de la Iaşi, Cluj şi Craiova, se vor face. 

“Întotdeauna am avut un optimism rezervat când discut despre mari investiţii. De data aceasta am elemente clare, reale că toate cele trei spitale regionale se vor face. Noi nu putem să începem să săpăm înainte să avem un proiect decât dacă ne referim la altceva, nu la mari investiţii. Trebuie să înţeleagă toată lumea că anul care s-a scurs de când am venit la Ministerul Sănătăţii s-a scurs cu folos şi proiectul tehnic al acestui spital din Iaşi este finalizat în momentul de faţă. Trebuie făcut un proiect tehnic, care e un proiect complex, nu înseamnă doar o clădire, înseamnă foarte multe alte lucruri care înseamnă racordări la reţelele de utilităţi, înseamnă modul în care diverse echipamente vor fi integrate în structura acestui spital”, a afirmat Alexandru Rafila, miercuri, la Prima News.
  
Ministrul Sănătăţii a precizat că în cazul Spitalului Regional Iaşi s-a ajuns la etapa de licitaţie și că cel mai târziu în luna septembrie încep lucrările. 

“Proiectul tehnic a fost încheiat şi suntem la etapa de licitaţie pe care am împărţit-o în două, tocmai ca să creăm premisele să putem să accelerăm această construcţie a acestei clădiri. (...) Cel mai târziu, din punctul nostru de vedere, am discutat de curând cu colegii care se ocupă de acest proiect, va fi în luna septembrie, atunci va începe execuţia propriu-zisă, cu menţiunea că, dacă nu vor exista contestaţii, acest lucru ar putea să fie devansat”, a explicat Rafila. 

Întrebat dacă în 2027 vor fi gata cele trei spitale regionale, ministrul Sănătății a răspuns că ar fi “foarte mulţumit dacă am vedea măcar un spital care să fie complet funcţional, iar celelalte două în fază finală, avansată de execuţie”.

”Cred că Iaşiul va fi primul spital finalizat. Dacă lucrurile sunt foarte avansate din punctul de vedere al construcţiei şi al dotării, nu am nicio îndoială că aceste spitale vor deveni funcţionale în 2027 sau cu un mic decalaj de câteva luni de la data stabilită iniţial”, a mai spus Alexandru Rafila.

Se pregăteșe șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

Spitalul Regional de Urgență din Cluj așteaptă autorizația de construire din partea Primăriei Florești. Apoi va urma licitația de execuție a lucrărilor. Aceasta va fi realizată de către ministerul Sănătății.

Edilul Floreștiului Bogdan Pivariu a vorbit, săptămâna trecută, la ZIUA LIVE, despre proiectul Spitalului Regional de Urgență.

„Zilele trecute am avut discuții cu reprezentanți ai proiectantului și cu reprezentanți ai ministerului Sănătății pentru a grăbi lucrurile și a pune pe toată lumea de acord cum trebuie să arate proiectul pentru a putea fi avizat. Chiar în dimineața aceasta am vorbit cu cei de la ministerul Sănătății, care spuneau că, din punctul lor de vedere, acest proiect trebuie trimis la verificat, și probabil după sărbători va ajunge documentația fizic la noi pentru a putea emite autorizația de construire. De acolo, proiectul va parcurge traseul normal. Licitația pentru amenajări, iar apoi licitația propriu-zisă pentru execuția Spitalul Regional de Urgență care va fi edificat în comuna Florești”, a declarat Bogdan Pivariu, joi, 13 aprilie, la ZIUA LIVE.

Noul Spital Regional de Urgență Cluj SRU va prelua din activitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca și ale altor părți ale rețelei de urgență, cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT. Spitalul va avea 19 săli de operație și 849 de paturi pentru viitorii pacienți.

Comenteaza