Rafila îi trimite pe medicii de familie să negocieze cu CNAS: "Doar declaraţii fără discuţii, fără negociere... Să discutăm în mod serios"

Rafila îi trimite pe medicii de familie să negocieze cu CNAS: "Doar declaraţii fără discuţii, fără negociere... Să discutăm în mod serios"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis luni un mesaj către medicii de familie, cerându-le "să participe cu bună credinţă la negocierile organizate de CNAS", pentru găsirea unei soluţii pentru finanţarea corespunzătoare a activităţilor medicale.

Ministrul Sănătății a fost întrebat, într-o conferință de presă, despre anunţul făcut de medicii de familie care ameninţă că nu mai tratează pacienţii de la 1 februarie dacă CNAS nu menține valoarea punctului pe serviciu medical cel puțin la nivelul de anul trecut.

”Mesajul pentru ei este să participe cu bună credinţă la negocierile organizate de Casa naţională de asigurări de sănătate, pentru găsirea unei soluţii care să permită finanţarea corespunzătoare a activităţilor medicale pe care dânşii le desfăşoară. Doar declaraţii fără discuţii, fără negociere, mai ales pe această negociere are un cadru legal, nu este o negociere aşa ad-hoc, este o negociere instituţională, trebuie să aibă loc şi în urma negocierii atunci putem să avem şi puncte de vedere şi să discutăm în mod serios şi despre alte lucruri care sunt necesare pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical”, a spus Alexandru Rafila.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat proiectul privind valoarea punctelor per capita și pe serviciu în medicina de familie și în ambulatoriu, ținând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistență medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024. Sumele sunt reduse semnificativ față de cele din 2023, însemnând o scădere cu 30% a finanțării pentru medicina primară. Reprezentanții medicilor de familie solicită CNAS ca alocările să fie menținute cel puțin la nivelul din 2023, în caz contrar vor urma proteste. 

Comenteaza