Rafila: E un val de creștere rapidă, problema e când se va opri/ În funcţie şi de ceea ce se întâmplă, pot fi luate şi alte măsuri

Rafila: E un val de creștere rapidă, problema e când se va opri/ În funcţie şi de ceea ce se întâmplă, pot fi luate şi alte măsuri

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi, că nu sunt preconizate, momentan, noi restricţii, dar că, în funcţie şi de ceea ce se întâmplă cu capacitatea sistemului de sănătate, pot fi luate şi alte măsuri.

"E un val de creștere rapidă, am spus și zilele trecute, e una dintre cele mai rapide creșteri din Europa din punct de vedere al ratei de reproducere a infecției. Avem un salt săptămânal de 1,5 ori a numărului de cazuri. Dacă săptămâna trecută aveam 6 mii, acum sunt aproape 9 mii. A fost creștere și în valul 4, acum problema este când se va opri această creștere", a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că nu doar numărul de cazuri este important în acest moment, ci și dacă ele necesită spitalizare. 

"Nu este important doar numărul de cazuri, ci dacă necesită spitalizare, dacă spitalele vor fi depășite", a explicat acesta.

Întrebat dacă sunt preconizate şi alte măsuri în acest valul al pandemiei, Rafila a spus că nu sunt momentan, dar depinde de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate.   

"În momentul de faţă nu sunt preconizate, există un mecanism în funcţiune care se referă la incidenţa de 1 la mie, incidenţa de 3 la mie, acestea sunt mecanismele care vor funcţiona. Sigur că, în funcţie şi de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate, apropo de capacitatea sistemului de a prelua pacienţi, pot fi luate şi alte măsuri, dar aceste măsuri nu sunt neapărat din partea Ministerului Sănătăţii, sunt măsuri care vor fi luate de către Guvernul României", a spus ministrul. 

Comenteaza