Rafila, despre incidența virozelor respiratorii: "Aceste vârfuri sunt cam de 3 săptămâni. Va mai exista o uşoară creştere"

Rafila, despre incidența virozelor respiratorii: "Aceste vârfuri sunt cam de 3 săptămâni. Va mai exista o uşoară creştere"
| Foto: captura video

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că până la sfârşitul lunii februarie numărul cazurilor de viroze respiratorii va reveni la normal, dar până atunci va mai exista o uşoară creştere.

Rafila a explicat că incidenţa virozelor respiratorii la nivel naţional se măsoară săptămânal şi se compară numărul de cazuri cu o medie multianuală, iar dacă se înregistrează timp de trei săptămâni consecutiv o depăşire a mediei multianuale se poate declara stare de urgenţă epidemică.

"Aşa s-a întâmplat şi anul trecut, nu este nimic senzaţional în chestiunea aceasta, doar că unităţile sanitare trebuie să fie pregătite pentru un număr mare de pacienţi. Trebuie să limităm, în măsura în care acest lucru afectează sau ar putea să afecteze starea de sănătate a angajaţilor sau a pacienţilor, circulaţia în spitale. Asta nu înseamnă că se interzic total vizitele, dar fiecare manager ia măsura pe care o consideră necesară în funcţie de situaţia epidemiologică locală", a declarat Alexandru Rafila, joi, la Institutul "Marius Nasta".

Ministrul spune că va mai exista o uşoară creştere faţă de săptămâna precedentă, după care numărul de cazuri va începe să scadă.

"Va mai exista o uşoară creştere faţă de săptămâna precedentă, după care numărul de cazuri va începe să scadă pentru că avem experienţa fiecărui an, iar aceste vârfuri ale numărului de cazuri sunt cam de trei săptămâni. (...) Opinia mea este că până la sfârşitul lunii februarie vom reintra în normal în ceea ce priveşte numărul de cazuri de viroze respiratorii", a explicat Rafila.

Acesta a precizat că se va face "o teleconferinţă cu directorii direcţiilor de Sănătate publică, dacă se ajunge în situaţia în care să avem o urgenţă de natură epidemică din punct de vedere al gripei, încât să avem măsuri coordonate la nivel naţional".

Comenteaza