Rafila dă vina pe autorități pentru explozia infectărilor: Catastrofa a început din 11 septembrie, după Untold

Rafila dă vina pe autorități pentru explozia infectărilor: Catastrofa a început din 11 septembrie, după Untold

Deputatul PSD Alexandru Rafila consideră că autorităţile au încurajat transmiterea noului coronavirus prin "neluarea de măsuri şi încurajarea de evenimente publice", susţinând că până în 10 septembrie, când s-a terminat Untold, totul era în regulă", după care a venit "catastrofa".

"De la 1 august v-am spus că socotelile Ministerului Sănătăţii nu sunt realiste,mai ales în condiţiile în care dânşii nu au luat niciun fel de măsură, ci dimpotrivă autorităţile publice au încurajat transmiterea. Îmi asum foarte clar acest lucru, prin neluarea de măsuri şi încurajarea de evenimente publice care au constituit acceleratoare ale transmiterii", a declarat Alexandru Rafila.

Medicul a spus că se aşteaptă să fie un număr mare de îmbolnăviri valul 4 al pandemiei: "Ne aşteptăm să avem un număr mare de îmbolnăvirinu pot eu să ştiu ce va face acest guvern minune pe care îl avem în momentul de faţă pentru că măsurile sunt nepredictibile, incomplete şi câteodată sunt neserioase. Gândiţi-vă la un lucru, pe mine m-a frapat chestiunea asta extraordinar de tare, până pe data de 10 septembrie când s-a terminat Festivalul Untold totul era în regulă, catastrofa începând din 11. Chestiunea asta arată o indiferenţă crasă în ceea ce priveşte sănătatea oamenilor şi funcţionarea economiei şi a societăţii în general. Nu se poate să ai o atitudine până în data de 10 şi din 11 sau din 12 dintr-o dată avem o problemă de sănătate publică gravă, luăm măsuri în consecinţă şi până atunci nu am făcut absolut nimic".

De asemenea, în urmă cu câteva zile Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a spus despre Cluj-Napoca că va fi primul oraș care va intra în carantină, din cauza festivalului Untold.

"Vreau să vă zic un lucru, că domnul Boc este extrem de popular la Cluj. Domnul Boc, datorită faptului că a fost amfitrionul, susţinătorul şi promotorul acestui festival de la Cluj va fi şi cel care va ‘beneficia’ de primul mare oraş din România în carantină – acesta va fi Cluj-Napoca", a spus Rafila, citat de Romaniatv.net.

Primarul Emil Boc i-a dat replica.

''Să își vadă de treaba lui, de grija noastră să nu moară. Și mai bine ar fi, să își ia rucsacul și să meargă să vaccineze oameni prin țară, așa cum i-ar sta bine unui reprezentant al Organizației Mondiale de Sănătate. Să lase vorbele, de vorbe suntem sătui'', a declarat Emil Boc joia trecută.

În prezent, două județe din țară sunt în "zona roșie", adică peste pragul de 3 la mie - Satu Mare (3,28) și Ilfov (3,06), iar alte patru, plus Capitala sunt în scenariul galben, printre care și județul Cluj (2,29). 

Cluj-Napoca se află de vineri în scenariul galben de funcționare, iar luni rata infectărilor a ajuns la 2,86 la mie.

Comenteaza