Rafila: ''Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu şi-au făcut doza booster''

Rafila: ''Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu şi-au făcut doza booster''

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că s-ar putea să avem o revitalizare a campaniei de vaccinare, dacă după data de 1 februarie, va intra în funcțiune mecanismul european potrivit căruia valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster.

Rafila a declarat că s-ar putea să avem o revitalizare a campaniei de vaccinare, dacă după data de 1 februarie, va intra în funcțiune mecanismul european potrivit căruia valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster, într-un interval care să nu depășească nouă luni, de la încheierea vaccinării.

Astfel, ministrul Sănătății a explicat, la Europa FM, că valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maximum nouă luni de la imunizare.

În același timp, prof. dr. Alexandru Rafila a spus că istoria naturală a pandemiilor demonstrează că cu cât transmisibilitatea unei tupini crește, cu atât scade patogenitatea, astfel că este greu de crezut că „vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron”, scrie rohealthreview.ro.

„Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron. E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic. Cred că anul 2022 va fi cel în care vom încheia această urgență mondială, globală, de sănătate publică”, a mai spus Alexandru Rafila.

Comenteaza