Rafila: Avem un sistem de sănătate cu două viteze. Unii medici vin de acasă, din timpul liber, alții nu catadicsesc să îşi vadă pacienţii în gardă

Rafila: Avem un sistem de sănătate cu două viteze. Unii medici vin de acasă, din timpul liber, alții nu catadicsesc să îşi vadă pacienţii în gardă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că sistemul de sănătate din România are două viteze - cu medici care vin de acasă, din timpul lor liber, în cazuri de urgență, și cu medici care refuză să consulte pacienţii. 

”Avem un sistem de sănătate cu două viteze. Avem un sistem de sănătate care oferă sacrificiu din partea medicilor, devotament. Au fost oameni care au venit de acasă, fără să îi cheme nimeni, să trateze pacienţii. Şi avem şi o parte din sistemul de sănătate unde oameni care fac de gardă nu catadicsesc să îşi vadă pacienţii aşa cum ar trebui să o facă, nu din obligaţie. Noi tot timpul discutăm de obligaţii. Să fii medic ai nu numai un jurământ, ai o conştiinţă şi o datorie să îţi exerciţi profesia. Pacientul trebuie să fie, într-adevăr, în centrul atenţiei personalului medical. Se întâmplă peste tot aşa şi aceste cazuri cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani crează foarte mari frustrări şi lipsă de încredere în sistemul de sănătate (...) E clar că avem această separare a serviciilor medicale în România”, a declarat Alexandru Rafila, duminică seară, la Digi24.

Întrebat când se va schimba sistemul de sănătate, ministrul Sănătății a explicat că are sprijin politic pentru acest lucru.
 
”Îl schimbăm şi există sprijin politic din punct de vedere legislativ. Această descentralizare care a fost făcută în urmă cu 14 ani şi care a dus la servicii medicale în unele oraşe sau servicii medicale de slabă calitate cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani... sunt foarte evidente şi acolo contează foarte mult proprietarul spitalului. (...) Trebuie să punem la punct un mecanism care să genereze interes pentru pacienţi şi să nu mai ajungem în situaţia refuzului acordării serviciilor medicale”, a mai spus Alexandru Rafila.

Comenteaza