Rafila anunţă că a fost finalizată noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

Rafila anunţă că a fost finalizată noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, miercuri, finalizarea unei noi forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului.

"Am reuşit să finalizăm noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului. Astăzi, ea va fi publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Este deschisă sugestiilor. Am lucrat numai cu profesionişti, transparent. Ne dorim să existe o mobilizare şi din partea clasei politice, astfel încât acest plan să devină realitate. În ceea ce priveşte normele, sunt foarte multe lucruri care au fost deja făcute în aceste cinci luni de când a intrat legea în vigoare", a declarat Rafila la Institutul Clinic Fundeni.

El a participat la o conferinţă cu ocazia Săptămânii europene de luptă împotriva cancerului.

Ministrul a spus că în noul contract-cadru sunt prevăzute măsuri privind prevenţia, accesul la diagnostic şi tratament, dar şi "ridicarea barierelor în calea investigaţiilor de tip PET-CT".

"O să vedeţi în contractul-cadru măsuri care ţin începând de la prevenţie desfăşurată de medicul de familie, de consultaţiile preventive, accesul la diagnostic, accesul la tratament. Ridicarea barierelor în calea investigaţiilor de tip PET-CT este esenţială. Am făcut acest lucru. Ne apucăm de Registrul naţional de cancer. (...) Pacienţii din România au o problemă şi trebuie să o recunoaştem. Sunt de multe ori diagnosticaţi prea târziu şi lucrul acesta trebuie să înceteze, pentru că accesul de resursele terapeutice, la medicina personalizată este de cele mai multe ori condiţionat de un diagnostic precoce al bolii. (...) O să constataţi cu toţii că aveţi la dispoziţie un document care este făcut profesionist, este echilibrat, este etic şi făcut în cea mai deplină transparenţă", a afirmat Rafila, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, această nouă formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului a fost complet restructurată.

"Noi am început încă din luna decembrie a anului 2022 să evaluăm forma care a fost publicată în Monitorul Oficial şi aprobată de Parlamentul României. Din păcate, foarte multe dintre lucrurile prevăzute acolo nu sunt aplicabile şi nu au niciun fel de legătură cu prevenirea sau cu diagnosticul sau cu tratamentul cancerului. Atunci, am apelat la cei mai buni specialişti din domeniul oncologiei", a explicat el.

Ministerul Sănătăţii a lansat pentru consultare publică noua variantă a PNCC, rezultat al activităţii de 4 luni a comisiei multidisciplinare de oncologie, formată din 20 de specialişti din toate domeniile medicale cu responsabilităţi în domeniul oncologiei (oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, onco-hematologie, hematologie pediatrică, anatomie patologică, radiologie, genetică medicală, medicină de familie, sănătate publică, farmacie).

De asemenea, au contribuit şi alţi specialişti din comisia de radioterapie şi subcomisiile de oncologie medicală şi chirurgie oncologică.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, comisia a stabilit obiectivele generale ale noului Plan Naţional de Combatere a Cancerului şi măsurile care trebuie luate pentru atingerea acestora:

  • Dezvoltarea unui sistem integrat de informaţii de sănătate în oncologie pentru prevenirea şi îngrijirea cancerului bazate pe evidenţe şi creşterea capacităţii de cercetare;
  • Asigurarea cadrului consolidat pentru un sistem de prevenţie primară consecvent şi durabil;
  • Dezvoltarea cadrului de depistare precoce a cancerului;
  • Asigurarea accesului egal şi echitabil la diagnostic si îngrijire de calitate înaltă;
  • Îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer, a supravieţuitorilor de cancer şi a familiilor şi persoanelor care îngrijesc bolnavi de cancer;
  • Dezvoltarea cercetării în oncologie;
  • Asigurarea şi dezvoltarea resurselor umane în oncologie.

Documentul poate fi consultat pe pagina web a Ministerului Sănătăţii.

Lansarea vine cu o lună înainte de intrarea în vigoare a planului anticancer lansat la Cotroceni și aprobat de Parlament la finalul anului trecut.

În urmă cu o lună, profesorul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a criticat în termeni duri anunțul ministrului Rafila, care a decis modificarea Planului Naţional de Combatere şi Control a Cancerului, la mai bine de cinci luni după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care documentul a fost asumat.

"Poate mai sunt chestiuni de corectat, dar a stat șase luni în transparență decizională, de ce nu l-au citit, de ce vor să-l modifice la cinci luni după ce a fost votat? Hai să fim serioși, venim după câteva luni de la votul în Parlament, zicem că nu-i bun și punem niște oameni (din grupul tehnic responsabil cu redactarea normelor de aplicare, care au participat și la elaborarea Planului) să își conteste propria lucrare", a comentat profesorul Achimaș-Cadariu, în aprilie.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza