Rafila afirmă că nu există un standard care să arate de la ce număr de anticorpi o persoană este protejată de reinfectare

Rafila afirmă că nu există un standard care să arate de la ce număr de anticorpi o persoană este protejată de reinfectare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că în prezent nu există un standard care să arate de la ce limită a anticorpilor o persoană care a trecut prin infecţia COVID-19 este protejată de reinfectare, el subliniind că la nivelul Uniunii Europene se lucrează la determinarea unei astfel de referinţe şi a unei metode standardizate care ar putea fi disponibile "în viitorul nu foarte îndepărtat". Rafila subliniază că, până în acel moment, soluţia pentru ca oamenii să se protejeze de infecţie rămâne vaccinarea.

Întrebat luni după-amiază, în cadrul unei dezbateri pe tema vaccinării la care au participat reprezentanţi ai etniei rome, dacă persoanele care au trecut prin boală ar trebui să se vaccineze sau dacă vaccinul le poate face rău, ministrul Sănătăţii a arătat că nu există o limitare standardizată care să arate de la cel nivel al anticorpilor o persoană trecută prin boală este protejată de reinfectare. 
 
"Mulţi oameni din România au făcut o boală, spunem noi, inaparentă, adică nu au avut simptome, nu au ştiut că au trecut prin boală, s-au testat şi nu se vaccinaseră şi au găsit că au anticorpi. Poate că la unii există o imunitate care dă protecţie, la mulţi dintre ei nu există. Nu avem de unde să ştim lucrul ăsta, pentru că toate metodele astea de detecţie a anticorpilor care sunt în momentul de faţă nu sunt standardizate, nu există o limită, adică să spui cine are anticorpi peste limita asta este protejat, cine are mai puţini nu este protejat. Nu există o astfel de referinţă de limită şi nu există nicio metodă standardizată, dar sunt speranţe ca în viitorul nu foarte îndepărtat să avem o astfel de limită şi de test recomandat. Se lucrează la nivelul Uniunii Europene pentru a stabili acest lucru, dar până în momentul acela nu avem soluţia decât vaccinarea",  a afirmat Alexandru Rafila, la dezbaterea organizată de Agenţia Naţională pentru Romi.  
 
Ministrul a explicat că a trecut printr-o boală care "a fost manifestă", a stat izolat şi a făcut tratament pentru COVID-19, iar ulterior s-a vaccinat şi nu a avut niciun fel de reacţie adversă. 
 
"Şi dacă am trecut prin boală şi nu am ştiut sau dacă am trecut prin boală şi am ştiut, recomandarea este: vaccinaţi-vă”, a adăugat Alexandru Rafila.

Comenteaza