Raceală versus gripă: diferențe, simptome și tratament

Raceală versus gripă: diferențe, simptome și tratament

De multe ori, gripa este confundata cu raceala si invers. Ambele sunt infectii virale respiratorii si impart anumite simptome (tuse), dar sunt cauzate de virusuri diferite. 

Gripa:

Febra brusca inalta intre 38 si 40 grade Celsius
Dureri musculare
Transpiratie abundenta
Frisoane
Oboseala
Tuse seaca
Simptomele gripei apar dupa aproximativ trei zile de la infectare si dispar, in general, intr-o saptamana, desi senzatia de oboseala poate dura mai mult timp.

Raceala:

Secretii nazale abundente
Nas infundat
Durere de gat
Stranut
Tuse
Uneori, daca esti racit poti manifesta si o usoara febra, dureri de urechi, oboseala si dureri de cap. Simptomele se dezvolta in primele doua zile si se amelioreaza, treptat, dupa cateva zile. Anumite raceli pot dura pana la trei saptamani.

Tratament

Gripa: Medicamente anitivirale, ceaiuri, analgezice.
Raceala: analgezice, supa de pui, ceaiuri.

Nu trebuie apelat la antibiotice nici in cazul racelii, nici in cazul gripei. Acestea trebuie administrate numai la recomandarea medicului, fiind prescrise pentru a trata complicatiile gripei si nu gripa in sine. Antibioticele nu vor vindeca infectia virala, nu vor preveni transmiterea bolii la ceilalti si nici nu vor face sa te simti mai bine. In plus, administrarea de antibiotic atunci cand ai o infectie virala poate face mai mult rau decat bine. Ori de cate ori luam un antibiotic, bacteriile, care in mod normal se gasesc in organismul nostru (pe piele, in intestin, la nivelul gurii si al nasului), pot deveni rezistente la antibiotic; iar acest lucru face ca ulterior tratamentul sa devina dificil, iar uneori chiar imposibil, deoarece antibioticele uzuale nu pot trata infectiile cu bacterii rezistente. Antibioticele sunt necesare doar daca medicul iti spune ca ai o infectie bacteriana.

Comenteaza