Protest național al Ambulanței/ Raed Arafat, reacție înainte de miting

Protest național al Ambulanței/ Raed Arafat, reacție înainte de miting

Salariaţii din serviciile de Ambulanţă au demarat, marţi, un protest pe termen nelimitat. Ambulanţele pichetat și sediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Salariaţii din serviciile de Ambulanţă anunţă, începând de marţi, protest pe termen nelimitat în toate serviciile publice de Ambulanţă. Protestul a debutat la ora 10.00, iar potrivit Blocul Naţional Sindical, toate ambulanţele operative vor afişa vizibil mesajul ”Protest naţional”. 

De asemenea, Blocul Naţional Sindical anunţă, împreună cu Federaţia Naţională Sindicală ”Ambulanţa” din România (FNSAR), care reprezintă toate Serviciile Publice de Ambulanţă, că marţi va fi organizat un miting de amploare în Capitală, cu peste 1.000 de protestatari. 

Potrivit BNS, nemulțumirile sunt legate de:

  • salarizarea personalului din serviciile de Ambulanță
  • starea serviciilor de ambulanță și a autosanitarelor, în condițiile în care doar 25% îndeplinesc condițiile tehnice legale
  • lipsa de reacție a premierului României Nicolae-Ionel Ciucă privind problemele acute cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanță
  • lipsa de transparență și consultare a șefului DSU Raed Arafat care au afectat serviciile de Ambulanță

Raed Arafat, reacție la afirmaţiile privind "vina" DSU pe tema achizițiilor de ambulanţe

Luni, cu o zi înainte de protest, Raed Arafat a publicat o înregistrare în care un presupus lider sindical le cere șoferilor pe ambulanțe să aducă la un protest cele mai vechi mașini. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a calificat drept "cel puţin denigratoare" afirmaţiile privind sabotarea de către DSU a serviciilor de ambulanţă, pe motiv că în ultimii trei ani nu s-ar fi livrat autospeciale.

"S-a zis că în ultimii trei ani nu s-a livrat nicio ambulanţă, asta spune Federaţia Sindicală Ambulanţa, nu este adevărat. Inclusiv în ultimii trei ani s-au livrat. Dar, dacă luăm cei patru ani, serviciile de ambulanţă au beneficiat de 821 de ambulanţe, din care 375 ambulanţe de urgenţă 4x2, 225 ambulanţe de urgenţă de tip B 4x4, 81 de ambulanţe de tip C şi 20 de ambulanţe de tip A care au fost livrate SABIF. Pe lângă cele 821 de ambulanţe, Primăria Municipiului Bucureşti a mai achiziţionat pentru Ambulanţa Bucureşti 106 ambulanţe. Asta ar însemna că vorbim deja de peste 900 de ambulanţe livrate serviciilor de ambulanţă. (...) Să spunem că au fost serviciile de ambulanţă sabotate şi că nu au primit ambulanţe este cel puţin un lucru denigrator şi fals la adresa DSU. În aceeaşi perioadă, SMURD a primit un număr de 386 de ambulanţe. Deci, în niciun caz SMURD nu a primit mai multe ambulanţe. (...) Să înţelegem clar - nimeni nu vrea să saboteze serviciile de ambulanţă, nimeni nu vrea să le distrugă", a afirmat Arafat, într-un mesaj video postat pe Facebook.

Potrivit acestuia, după preluarea de către IGSU a achiziţiilor de ambulanţe, numărul maşinilor livrate a crescut de 2,4 ori faţă de perioada când acordurile erau semnate de Ministerul Sănătăţii.

"Vedem că, după ce a preluat IGSU achiziţiile, numărul ambulanţelor livrate a crescut, este, de fapt, de 2,4 ori mai mare decât numărul ambulanţelor livrate de Ministerul Sănătăţii în perioada egală, adică 2010 - 2015. Vorbim de (...) 2018 - 2022, vorbim de fapt de patru ani, iar IGSU a livrat cu 238% mai multe ambulanţe serviciilor de ambulanţe de cât s-a făcut pe durata în care acordurile-cadru erau semnate de Ministerul Sănătăţii şi finanţarea venea de la bugetul de stat comparativ cu perioada când a preluat IGSU şi finanţarea a venit din fonduri europene, adică fără să fie o povară de stat", a explicat Raed Arafat.

Seful DSU a catalogat drept false afirmaţiile potrivit cărora SMURD ar fi făcut achiziţii de ambulanţe din alte surse.

"Am auzit că SMURD a făcut achiziţii din alte surse decât cele pentru ambulanţă, adică surse suplimentare. Iarăşi fals pentru că achiziţiile au fost unitar achiziţionate de către IGSU şi au avut o singură sursă de finanţare - fonduri europene, unde Guvernul a plătit doar 15% din bugetul de stat, restul venind din surse externe. În următoarea perioadă avem în plan achiziţionarea a 1.200 de ambulanţe care majoritatea lor merg la serviciile de ambulanţă", a transmis şeful DSU.

Conform acestuia, informaţiile privind achiziţia de ambulanţe ar fi fost "manipulate".

"Să vedeţi cum se manipulează informaţiile despre achiziţia ambulanţelor şi despre cum încearcă Federaţia Sindicală Ambulanţa să organizeze un miting având ca temă principală achiziţia de ambulanţe creând, de fapt, o impresie falsă că DSU este cel de vină pentru faptul că nu s-au semnat ultimele contracte subsecvente pentru achiziţia de ambulanţe", a completat Arafat.

Etichete
Comenteaza