Prognoză sumbră: Peste 4.000 de cazuri de COVID pe zi la finalul lunii

Prognoză sumbră: Peste 4.000 de cazuri de COVID pe zi la finalul lunii

Profesorul clujean Răzvan Cherecheş estimează că numărul infectărilor cu noul coronavirus va creşte accelerat în următoarea perioadă. 

Într-un interviu pentru Libertatea, profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș estimează că până la finalul acestei luni, numărul infectărilor zilnice ar putea trece de 4.000, iar dacă autoritățile nu iau măsuri, "creșterea poate să fie la nesfârșit".                                                                                           

"Eu spun că înainte de finalul lunii septembrie vom depăși 4.000 de cazuri. (...) Nu am ajuns la limita de sus. Dacă nu se iau măsuri, practic, creșterea poate să fie la nesfârșit, o creștere exponențială. Din momentul în care vor începe să se ia măsuri concrete, abia după două săptămâni vom începe să vedem efectul lor", a spus Răzvan Cherecheș pentru Libertatea.                             

Profesorul clujean a precizat că măsurile de evitare a răspândirii virusului sunt sunt necesare, cu atât mai mult cu cât rata de vaccinare a populației este scăzută.

"Exact acele măsuri pe care le-am avut și iarna trecută, respectiv limitarea interacțiunii între oameni, în condițiile în care campania de vaccinare a fost un eșec. Abia după ce ai trecut de 50% (rata de vaccinare a populației – n.r.) începi să vezi un beneficiu, când ajungi la 70%-80% din populație deja există un control mult mai bun. La 30% (rata de vaccinare din România în prezent – n.r.) efectul este minor, cu atât mai mult cu cât știm, la ora actuală, că tulpina Delta, chiar dacă are șanse mai puține să infecteze pe cei vaccinați, totuși, o persoană vaccinată infectată poate să infecteze mai departe exact la fel ca o persoană nevaccinată. Practic, în momentul de față, principalul beneficiu al vaccinării este – și limitarea transmiterii, e adevărat – faptul că protejează de simptome severe, internare și deces", a explicat Cherecheș.

Comenteaza