Prognoză: Când va lovi România valul 5 de COVID

Prognoză: Când va lovi România valul 5 de COVID

Cazurile de COVID cu varianta Omicron sunt din ce în ce mai multe în Europa, iar în România se pare că noua tulpină se transmite deja comunitar.

Epidemiologul Octavian Jurma atrage atenția că miercuri, 15 decembrie, în Marea Britanie au fost înregistrate 78,610 de cazuri cu tulpina Omicron, "un record absolut, cu peste 10,000 de cazuri mai mult decât recordul precedent de 68,053 din 8 ianuarie 2021" și că "medicul șef al Angliei, dr. Chris Whitty, avertizează că și alte recorduri ale pandemiei de COVID-19 vor fi doborâte în săptămânile următoare".

"Din pacate observam ca si in Europa evolutia Omicron urmeaza evolutia observata in Africa de Sud. Este probabil ca vom avea pentru prima data in Europa zile cu peste 100,00 de cazuri noi confirmate in tarile cu testare adecvata.

Vedem ca nici in Anglia politicienii nu au curaj sa ceara oamenilor sa renunte la petrecerile de Craciun si Revelion mai ales dupa scandalul petrecerilor din timpul carantinei organizate de Boris Johnson. In Romania debutul valului Alpha a fost la 2 luni distanta dupa debutul valului Alpha in UK. Debutul valului Omicron in Romania va fi cu maxim o luna dupa debutul valului Omicron din Anglia, avand in vedere ca si primul caz de transmitere comunitara a fost azi confirmat, la 3 doar saptamani dupa identificarea primului caz Omicron in Anglia la data de 27 noiembrie 2021.

Avem deci inca o confirmare indirecta ca ne putem astepta la debutul valului Omicron in Romania in jurul datei de 15 ianuarie (+/- 1 saptamana)", a scris miercuri, pe Facebook, epidemiologul Octavian Jurma.

Comenteaza