Pregătirile pentru campania de vaccinare, pe final. Se va face și o simulare

Pregătirile pentru campania de vaccinare, pe final. Se va face și o simulare

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, spune că pregătirile pentru campania de imunizare împotriva COVID-19 sunt aproape de final.

Pregătirile pentru campania de vaccinare sunt aproape gata - au fost stabilite cele mai importante centre de stocare și administrare a vaccinului, cât și modul de transport al dozelor care trebuie păstrate la minus 70 de grade Celsius, iar acum, autoritățile vor să facă și o simulare pentru a identifica posibile probleme ce ar putea apărea.

„Am evaluat stadiul activităților în momentul de față, ce mai avem de îndeplinit până la sfârșit de decembrie, pentru a fi pregătiți să începem vaccinarea după finalul lunii decembrie”, a spus la Digi24 Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

„În cadrul procesului de vaccinare, fiecare persoană va fi evaluată în centrul de vaccinare, va face o evaluare a temperaturii, după care urmează un triaj epidemiologic în care se insistă pe tot ce înseamnă date care țin de istoricul îndepărtat al pacientului.

Vor fi disponibile în orice centru de vaccinare truse de rapiditate de acțiune, în caz de reacție alergică majoră, adică seringi umpute cu adrenalină în diluție”, a adăugat el.

30 de centre pentru vaccinare la județul Cluj

Centrele de vaccinare vor fi amenajate în spitale și  săli de sport, în Cluj-Napoca și localități precum Florești, Baciu, Mociu sau Călățele.

„În Cluj-Napoca avem și centrul de diagnostic de pe str. Moților, și ambulatoriul CFR de pe str. Câmpeni, dar vom avea și săli de sport ale unităților de învățământ, pentru că este o recomandare a celor care se ocupă la nivel național de vaccinare să avem și structuri de acest gen, care permit fluxuri mai ușor de realizat. Acestea se fac din structuri modulare și permit zone de așteptare mai generoase, inclusiv înainte și după vaccinare. Vorbim de spații care trebuie să funcționeze în forma aceasta timp de șase luni”, a declarat prefectul județului, Mircea Abrudean, miercuri, la un post de radio local.

Prefectul a mai spus că echipele care vor asigura vaccinarea sunt în curs de constituire, urmând să fie alcătuite din mai multe categorii de personal medical, dar și din voluntari.

Comenteaza