Poveşti de la Drive Through Cluj: "A apărut omul care se teme de ac, mai mulţi bărbaţi decât femei. Noroc cu Lucian, psiholog clinician"

Poveşti de la Drive Through Cluj: "A apărut omul care se teme de ac, mai mulţi bărbaţi decât femei. Noroc cu Lucian, psiholog clinician"

A mai trecut o saptămână bună la Drive Through Cluj, ne apropiem de 30.000 de vaccinuri administrate intr-o lună și 20 de zile.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

"Față de prima etapă când grija noastră cea mare era să vaccinam repede și în siguranță pentru a evita cozile, acum grijile noastre sunt puțin altele. Explic. În prima lună, pentru majoritatea pacienților, vaccinarea era determinată de convingere și exista o doză mare de determinare. Începând cu luna iunie, acestei categorii i se mai adaugă un profil distinct, omul care se teme de ac sau cel putin așa crede. Teama de ac este mai des întâlnită la bărbați decat la femei. Apoximativ din 10 persoane care dezvoltă reacții înainte de vaccinare, 8 sunt bărbați și 2 sunt femei. Transpirație, leșin, agitație, anxietate, albirea feței sunt manifestări ale unei frici care există doar în mintea noastră. Detaliul acesta asta mă face să mă gandesc cum ar rezista bărbații daca ei ar trebui să nască în locul femeilor…Cred ca am leșina preventiv înainte de naștere cu vreo cateva zile și am aștepta minunea în stare de inconștiență.

Bun, revin la vaccin. Am avut 2 situații în care 2 pacienți au venit să vadă acul, daca e mare, daca e gros, câți cm intra în braț, ba chiar cineva a venit cu acul de acasă. A cautat el în farmacie cel mai mic ac și l-a adus să-l folosim. Evident că l-a dus înapoi acasă, era un ac care nu permitea vaccinarea pentru că era prea scurt și s-a vaccinat cu acul din centrul nostru. Dar ideea in sine, de a căuta un ac cât mai mic prin farmacii mie mi-a dat senzația că acea persoana chiar a vut să se vaccineze iar teama de ac l-a făcut să stea și să aștepte o vreme, până și-a făcut curaj.

Pentru toate aceste situații de fobie de ace există Lucian. Lucian este psiholog clinician, este coleg cu noi la Drive și am ajuns să-l apreciez tare în cele 2 luni de când îl cunosc. E ca un frate mai mare, întelept și calm. OK, calmul e în fișa postului unui psiholog dar mai are o calitate, empatia. Vede el omul stresat în mașină, citește pe fața pacientului că nu este în cea mai confortabilă stare și merge la el sau la ea și reușește să distragă atenția, astfel încât vaccinarea devine o experiență banală. În etapa în care suntem acum, cu gândul la vacanță și la relaxare, vaccinarea devine un subiect periferic. Pentru cei care au teamă de ac totul e o chestiune de pragmatism. Esti ceea ce faci si nu ceea ce spui că vrei să faci -“ Lumea din interior” - Carl Gustav Jung'', a scris Florin Moroşan pe Facebook- 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza