Poți lua COVID de pe pâinea neambalată? Răspunsul ANSVSA

Poți lua COVID de pe pâinea neambalată? Răspunsul ANSVSA
| Foto: stirileprotv.ro

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vine cu precizări de ultimă oră despre cât de periculoasă este pâinea neambalată.

Cei de la ANSVSA au decis să facă aceste precizări, după ce au apărut unele spoturi publicitare care panichează populația cu privire la pâinea neambalată.

ANSVSA a organizat o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor de profil, pentru a informa și a clarifica necesitatea unei astfel de acţiuni, precum şi de a analiza impactul negativ care poate fi generat pe piaţa produselor respective prin mediatizarea de informații eronate.

Reprezentanții ANSVSA spun că deocamdată nu există dovezi ştiintifice că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului, aşa cum, de altfel, este menţionat în ghidurile pentru industria alimentară elaborate de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations)/WHO (World Health Organization) și EFSA (European Food Safety Authority), publicate în luna aprilie a anului trecut.

De menționat este faptul că, în Uniunea Europeană legislaţia privind siguranţa alimentelor, inclusiv pentru domeniul produselor de panificaţie, nu a fost modificată pe considerente legate de pandemie, deci pâinea nu poate reprezenta un pericol.

Potrivit capital.ro, ANSVSA consideră că nu este necesară reglementarea suplimentară a comercializării produselor de panificaţie neambalate, însă este important respectarea cu stricteţe de către personalul angajat care manipulează şi comercializează alimentele,  a regulilor privind siguranţa alimentelor și a celor de igienă personală.

Comenteaza