Pintea: În şapte ani avem spital regional la Cluj

Pintea: În şapte ani avem spital regional la Cluj

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joi, că ea consideră că în şapte ani vor fi terminate spitalele regionale programate în România.

"Spitalul din Mioveni: povestea a început în urmă cu şapte ani: concepţie, proiectare, execuţie. Spitalele regionale: povestea lor a început în octombrie 2017, când primul teren a fost transmis Ministerului Sănătăţii. Suntem în 2019, avem trei studii de fezabilitate finalizate şi proiectanţii şi constructorii pot să vă spună ce înseamnă să faci un studiu de fezabilitate pentru o clădire de 150.000 mp, cu logistica aferentă.

Deci, am finalizat studiile de fezabilitate, acestea sunt depuse Ministerului Dezvoltării şi se pregătesc cererile de finanţare pentru Bruxelles; la Iaşi am început procedura de licitaţie în paralel. Eu cred că în şapte ani vom avea şi spitale regionale, exact aşa cum am promis", a spus Sorina Pintea, la inaugurarea spitalului de la Mioveni, citată de Agerpres.

Ministerul Sănătăţii solicită Clujului renunţarea la termenul limită 

Amintim că, săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii (MS) a primit o solicitare către Consiliul Judeţean (CJ) Cluj prin care cere renunţarea la termenul limită pentru finalizarea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) de aici, stabilit printr-o hotărâre a forului județean.

CJ Cluj a aprobat, prin hotărârea nr. 258, din 29 noiembrie 2016, transferul imobilului situat în localitatea Florești, str. Avram Iancu nr. 370-374 din domeniul public al Județului Cluj în domeniul public al statului român cu scopul realizării obiectivului de investiție SRU Cluj. 

Una dintre prevederile hotărârii se referea la revenirea imobilului în domeniul public al judeţului dacă obiectivul de investiţii nu se finalizează în 10 ani de la predarea acestuia, respectiv în 29 noiembrie 2026.

"Dacă în termen de 10 ani de la data de la care prezenta hotărâre produce efecte nu se finalizează obiectivul de investiții prevăzut la alin. (2) sau nu se păstrează destinaţia acestuia, imobilul transmis potrivit prevederilor alin. (1) revine de drept în domeniul public al Județului Cluj şi în administrarea CJ Cluj”, se arată în HCJ 258/2016.

În 27 august, CJ Cluj a primit o adresă de la MS prin care solicită modificarea acestui alineat, astfel încât terenul să revină în proprietatea judeţului doar dacă lucrările nu încep în 10 ani de la transmiterea imobilului în proprietatea statului.

"Se propune modificarea art. 3 alin. (3) din hotărârea CJ nr. 258/2016, după cum urmează: art. (1) alin. (3) Dacă în termen de 10 ani de la data de la care prezenta hotărâre produce efecte nu se încep lucrările la  obiectivul de investiții prevăzut la alin. (2) sau nu se păstrează destinaţia acestuia, imobilul transmis potrivit prevederilor alin. (1) revine de drept în domeniul public al Județului Cluj şi în administrarea CJ Cluj”, se arată în documentul trimis de MS.

Pasarelă peste DN 1 pentru accesul către Spitalul Regional

CJ Cluj a acceptat și a comunicat oficial MS că va realiza, pe cheltuială proprie, accesul către SRU ce urmează să fie edificat în comuna clujeană Florești, prin construirea unei pasarele peste Drumul Național nr. 1 (DN 1), asigurând, astfel, accesul direct către unitatea medicală.

"În acest sens, forul administrativ județean arată că MS nu are cuprins în bugetul propriu și nici în finanțare europeană costurile acestei pasarele. Menționăm faptul că terenul de peste 14 ha a fost cedat MS de către CJ Cluj în scopul construirii SRU pe fonduri europene", transmite CJ Cluj. 

Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Regional din Cluj, aprobat

Studiul de fezabilitate pentru construirea SRU din Cluj a fost aprobat în 9 august, de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe. Acesta ar uma să fie construit în comuna Floreşti, pe un teren intravilan aflat în administrarea MS.

Valoarea investiţiei este de 500 de milioane de euro şi se va realiza din fonduri externe nerambursabile de la bugetul de stat - prin bugetul MS, precum şi din alte surse constituite în limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinaţie, conform programelor de investiţii publice. SRU Cluj va avea 849 de paturi.

Pentru SRU Cluj a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut acordul de mediu şi sunt finalizați indicatorii tehnico-economici care vor fi aprobați la sfârșitul lunii august în guvern, urmând ca în octombrie 2019 să fie depusă cererea de finanțare şi pentru acest spital la Comisia Europeană.

Județul doreşte să preia proiectul, ministerul refuză 

România ar putea pierde finanţarea europeană pentru realizarea celor trei spitale regionale, dat fiind faptul că MS şi guvernul PSD tărăgănează accesarea banilor europeni. În 2018, președintele CJ, Alin Tișe, a transmis Comisiei Europene – Direcția Generală de Politică Regională și Urbană și Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale o adresă oficială prin care a solicitat preluarea proiectului de construire a SRU.

În răspunsul primit de la fostul comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, se admite faptul că POR 2014/2020 poate fi modificat în cursul perioadei de programare, la cererea autorităților naționale. Altfel spus, CJ poate solicita guvernului să declare CJ ca fiind eligibil în depunerea proiectului pentru construirea SRU, adică beneficiar în locul MS.

Sorina Pintea s-a arătat surprinsă de intenţia anunţată în noiembrie de CJ Cluj de a construi singur SRU şi a dat asigurări că în decembrie 2018 vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare, atât pentru spitalul din Cluj, cât şi pentru cele din Iaşi şi Craiova. Ea i-a dat o replică şi comisarului european în legătură cu posibilitatea suplimentării fondurilor europene pentru spitalele regionale, spunând că s-a primit un răspuns negativ în septembrie 2018.

Proiectul spitalului din Cluj, vechi din 2004

Proiectul de construire a SRU a fost lansat în mandatul de preşedinte al CJ Cluj al liberalului Marius Nicoară, începând din 2004, fiind vorba de o unitate care să deservească judeţele din Regiunea Nord-Vest. CJ a identificat un teren pentru acest spital în zona Câmpeneşti, comuna Apahida, dar proiectul nu a fost prins la finanţare din partea guvernului, valoarea fiind estimată la 150 de milioane de euro.

După 2008, când s-a schimbat conducerea CJ, noul preşedinte al instituţiei, Alin Tişe (PDL) a schimbat şi amplasamentul spitalului, în Floreşti, dar lipsa finanţării guvernamentale a împiedicat şi de această dată începerea construirii SRU.

Comenteaza