Persoane infectate şi externate la cerere. Au generat focare în propriile familii

Persoane infectate şi externate la cerere. Au generat focare în propriile familii
| Foto: psnews.ro

DSP Dâmboviţa transmite că județul se confruntă în ultimele două săptămâni cu o creştere a numărului de cazuri SARS-CoV-2, ajungînd la peste 1.000.

Instituția afirmă că s-a ajuns în această situație din cauza relaxării măsurilor restrictive și a persoanelor infectate care s-au externat la cerere, acestea generând „un număr de şase focare de familie active, totalizând 26 cazuri pozitive”, anunţă Digi24.

„Judeţul Dâmboviţa se confruntă în ultimele două săptămâni cu o creştere a numărului de cazuri SARS-CoV-2 pozitive, pe fondul:
- relaxării măsurilor restrictive instituite în perioada stării de urgenţă în diferite sectoare de activitate;
- existenţei unui număr mare de focare de colectivitate; (...)
- deciziei personale a pacienţilor internaţi de a se externa la cerere sau a persoanelor pozitive care refuză internarea şi care rămân în familie/comunitate, decizie care a generat până acum un număr de şase focare de familie active, totalizând 26 cazuri pozitive, precizează DSP Dâmboviţa.

Conform sursei citate, o altă cauză a numărului mare de cazuri este creşterea numărului de testări profilactice la centrele rezidenţiale pentru persoane adulte şi copii, conform metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus.

Printre motivele creşterii numărului de cazuri cu noul coronavirus în judeţ, DSP Dâmboviţa mai identifică:
- decizia societăţilor comerciale de a testa profilactic un număr cât mai mare de angajaţi în detrimentul izolării la domiciliu a contacţilor direcţi ai cazurilor confirmate;
- nerespectarea recomandărilor de autoizolare la domiciliu a persoanelor contacte directe ale unor cazuri confirmate, ca urmare a ultimelor modificări legislative;
- nerespectarea de către populaţie a regulilor de distanţare fizică, a celor de igienă personală, precum şi nepurtarea măştii de protecţie ori utilizarea acesteia în mod necorespunzător;
- accentuarea gradului de mobilitate a populaţiei având în vedere sezonul estival.

Comenteaza