Pe patul de spital la Infecțioase Cluj-Napoca: "Mâine m-aş vaccina de patru, nu de două ori"

Pe patul de spital la Infecțioase Cluj-Napoca: "Mâine m-aş vaccina de patru, nu de două ori"
| Foto: captura video stirileTVR

Un reportaj emoționant realizat la la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca arată starea de fapt din linia întâi a COVID, atât a pacienţilor, cât şi a cadrelor medicale. Medicii continuă să ducă un război epuizant, iar pacienţii regretă că nu s-au vaccinat la timp. 

Echipa TVR a filmat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca și a fost martoră la suferințele bolnavilor, la eforturile cadrelor medicale, dar și la regretele celor care nu s-au vaccinat. Unii pacienţi abia pot să respire. Abia pot să vorbească. Zac, fără vlagă, pe paturile de spital şi tot ce mai speră este să nu moară. Toți bolnavii de Covid care ajung în secțiie de Terapie Intensivă trec prin același calvar.

“Am căzut în comă două zile. M-am trezit, pe urmă m-au intubat. Iar apoi mi-am revenit cu ajutorul medicilor. Mă rog la bunul Dumnezeu ca să ajung acasă la copilaşii mei. (...) Toată lumea îmi zicea să nu te vaccinezi, să nu te vaccinezi. Dar de-acum încolo o să mă vaccinez. Asta să fie învăţătură de minte”, povestește un pacient.

Din cele 10 locuri de la ATI, 8 pacieenţi sunt intubați. Niciunul nu este vaccinat.  Doar patru din 10 pacienți aflați în stare critică reușesc să supraviețuiască.

„M-am învăţat minte. Îl rog pe Dumnezeu să ferească pe toată lumea și să ascultăm de medici, care vor binele nostru. Să vă vaccinaţi, să nu vă lăsăţi!”, este îndemnul altui pacient.

Nici colegii de salon nu se simt mai bine. Le-a fost frică de posibilele reacții adverse și nu s-au imunizat: „Nu ai aer să respiri, te doare tot corpul, tușești, capul... nu ai putere în tine. Parcă eşti jumătate mort.  Oamenii să meargă să îşi facă vaccinul. Neapărat. Să nu treacă prin ce am trecut eu. E groaznic”. "Mâine m-aş vaccina de patru ori, nu de două ori", spune un pacient care declarăă că din prostie nu s-a vaccinat mai devreme. 

Lupta cu virusul e una crâncenă. Pacienții se agață cu ghearele de dorința de supraviețuire, sprijiniți de medicii care duc acest război contra-cronometru în fiecare clipă.

„Personalul  este foarte obosit și supărat că nu vede luminița de la capătul tunelului. În fiecare zi vedem aceeași situație și aceiași oameni care vin și care sunt disperați și care trebuie ajutați și pe care putem sau nu putem să îi ajutăm”, declară conf. Dr. Mihaela Lupșe, șef secție Clinică Boli Infecțioase. 

„Mă gândeam că în valul 3 spuneam că suntem la capătul puterii. Acum suntem la capătul speranței. Suntem convinși că dacă mai multe lume era vaccinată, tornada asta era altfel”, spune dr. Diana Miclăuș, medic anestezist, coordonatorul ATI. 

Comenteaza