OMS implementează un ghid pentru utilizarea AI în domeniul medical

OMS implementează un ghid pentru utilizarea AI în domeniul medical

Inteligența artificială are potențialul de a transforma tratamentele medicale, însă o implementare rapidă fără o înțelegere deplină a modului în care aceasta funcționează ar putea sfârși prin a dăuna pacienților, a declarat joi Organizația Mondială a Sănătății.

"Având în vedere o disponibilitate crescută a datelor din domeniul sanitar şi progresele rapide în tehnicile analitice - capacităţile de învăţare automată ale computerelor, bazate pe logică sau statistici - AI poate transforma sectorul sănătăţii", a indicat OMS într-un document dedicat utilizării AI, menit să ofere îndrumări autorităţilor publice.

Potrivit OMS, AI poate îmbunătăţi performanţele în ceea ce priveşte studiile clinice, diagnosticarea, stabilirea unui protocol de tratament, şi poate interveni prin a completa cunoştinţele şi competenţele medicale.

Spre exemplu, AI se dovedeşte utilă în absenţa specialiştilor în domeniul radiologiei, pentru interpretarea rezultatelor imagistice şi a imaginilor retiniene.

Cu toate acestea, a avertizat OMS, AI este implementată rapid, uneori fără o înţelegere adecvată a modului în care funcţionează aceste tehnologii, "care pot aduce beneficii sau pot dăuna utilizatorilor", fie că sunt pacienţi sau profesionişti.

Sistemele de AI aplicate în domeniul sanitar permit accesul la date personale, motiv pentru care este necesar un cadru legal solid pentru protejarea confidenţialităţii, a subliniat OMS.

"Inteligenţa artificială este foarte promiţătoare pentru sănătate, dar prezintă şi provocări serioase, inclusiv colectarea neetică a datelor, ameninţări la adresa securităţii cibernetice şi amplificarea părtinirii şi a dezinformării", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Acest nou ghid va ajuta ţările să reglementeze într-o manieră eficientă AI, să îi exploateze potenţialul, fie că e vorba de tratamentul cancerelor, fie pentru depistarea tuberculozei, minimizând în acelaşi timp riscurile", a adăugat el.

Potrivit OMS, sistemele de AI depind de datele de "antrenament", pe care le folosesc pentru a învăţa, motiv pentru care o mai bună reglementare poate contribui la gestionarea riscurilor şi a pericolului de apariţie a unor părtiniri prezente în datele existente amplificate de AI.

"Spre exemplu, poate fi dificil pentru modelele AI să reprezinte corect diversitatea populaţiilor, ceea ce duce la părtinire, inexactităţi şi chiar la eşecuri", conform OMS.

"Pentru a contribui la reducerea acestor riscuri, reglementările pot fi utilizate pentru a asigura faptul că însuşiri, cum ar fi sexul, rasa şi etnia persoanelor aflate care figurează în datele de antrenament sunt semnalate şi că tot ansamblul de date este conceput în mod intenţionat pentru a fi reprezentativ", a adăugat agenţia ONU.

OMS recomandă în ghidul său o validare externă a datelor, evaluarea sistemelor pentru a evita erorile şi părtinirile, consimţământul pentru colectarea datelor personale şi colaborarea între autorităţile de reglementare, pacienţi, guverne şi profesionişti din domeniul sanitar. 

loading...
Comenteaza