OMS anunță când vom ajunge la „finalul pandemiei COVID”

OMS anunță când vom ajunge la „finalul pandemiei COVID”
| Foto: Polina Tankilenvitch / Pexels

Directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a oferit primele informații despre terminarea pandemiei. Varianta Omicron a adus pandemia COVID într-o nouă fază și ar putea pune capăt acesteia în Europa, a declarat, duminică, directorul OMS.

Potrivit oficialului, Omicron ar putea afecta până la 60% din populație în următoarele luni, urmând ca acest apogeu al infectărilor să marcheze și sfârșitul unei perioade extrem de grele pentru toată lumea. 

„Datorită tulpinii Omicron este plauzibil ca regiunea să se apropie de sfârşitul pandemiei. Odată ce valul Omicron va înceta, va exista timp de câteva săptămâni şi câteva luni o imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imuni din cauza infecţiei şi, de asemenea, o scădere ca urmare a temperaturilor”, a declarat Hans Kluge pentru AFP, într-un interviu. 

Așadar, odată cu transmisibilitatea extrem de rapidă a tulpinei Omicron, peste 60% din populația Europei se va infecta într-un fel sau altul. Acest lucru va determina o imunizare a cetățenilor care va face posibilă transformarea pandemiei în endemie. Mai exact, oamenii vor putea să trăiască cu virusul, asemeni virusului care provoacă gripa sau alte infecții de sezon. 

„Anticipăm că va exista o perioadă de liniște înainte ca SARS-CoV-2 să revină spre sfârșitul anului, dar asta nu înseamnă neapărat revenirea pandemiei”, a precizat Kluge.

Comenteaza