Omicron, varianta dominantă în 2022: ce spune medicul Octavian Jurma

Omicron, varianta dominantă în 2022: ce spune medicul Octavian Jurma

Valul Omicron va fi mai scurt decât valul Delta şi, cu puţin noroc, va urma o perioadă mai lungă de linişte decât după valul Alpha, iar cu mult noroc pandemia va fi controlată, este de părere medicul Octavian Jurma.

Deşi Omicron infectează cu mult mai mare uşurinţă decât Delta, riscul de spitalizare şi deces este mai scăzut faţă de Delta pentru cei vaccinaţi sau trecuţi prin boală, scrie Jurma pe Facebook.

Potrivit acestuia, protecţia mediată de celulele T este maximă la cei care au boosterul făcut şi/sau imunitate hibridă (vaccinare + infectare). Aceste date se adaugă la studiile de neutralizare care arată beneficii similare şi în privinţa protecţiei prin anticorpi.

„Aşadar, dacă ai boosterul făcut sau/şi te-ai vaccinat după cei ai trecut prin boală, Omicron nu este o ameninţare la fel de mare pentru tine ca Delta şi probabil chiar mai mică decât Alpha. Pentru cei nevaccinaţi, vestea bună este că şi trecerea prin boală oferă o doză variabilă de protecţie chiar dacă este inferioară celei oferită de booster sau de imunitatea hibridă (cea mai bună). Reţineţi: infectare nu este egal cu îmbolnăvire”, afirmă medicul. În plus, vaccinul în schemă simplă şi-a pierdut capacitatea de a împiedica infectarea, dar nu şi capacitatea de a împiedica formele grave de boală şi deces: „boosterul reface şi o mare parte din protecţia neutralizantă (împotriva infectării şi transmiterii)”.

Concluziile lui Jurma despre valul Omicron sunt următoarele: - boosterul ne protejează şi de infectare şi de îmbolnăvire - convalescenţa şi vaccinul ne protejează şi de infectare şi de îmbolnăvire - primele două doze ne protejează de îmbolnăvire - convalescenţa ne protejează de îmbolnăvire (variabil). „Orice om înţelept poate transforma ghinionul de a fi trecut prin boală în norocul de a putea dobândi imunitate hibridă sau chiar superimunitate prin vaccinare.

Din fericire, pierderea capacităţii sistemului imun de ne proteja de infectare cu Omicron poate fi compensată de măsuri non-farmaceutice: masca FFP2/N95, distanţare fizică, igienă, aerisire/filtrare”, mai scrie Octavian Jurma.

Astfel, circulaţia virusului poate fi limitată prin testare (certificat verde), iar masca şi vaccinul oferă o protecţie foarte bună şi în valul 5-Omicron: „cu ajutorul lor vom trece cu bine şi de aceast val, care va fi mai scurt decât valul Delta. Cu puţin noroc, vom avea o perioadă mai lungă de linişte decât după valul 3-Alpha. Cu foarte mult noroc poate vom reuşi să controlăm pandemia.

Raportările din această perioadă au fost afectate peste tot în lume (nu doar în România) de sărbători. Abia de săptămâna viitoare vom avea o imagine mai corectă a valului Omicron şi în România”.

Comenteaza