Video O nouă serie de nereguli la Spitalul Județean de Urgență. Ungureanu: "Cer urgent demiterea conducerii"/ Răspunsul managerului spitalului

O nouă serie de nereguli la Spitalul Județean de Urgență. Ungureanu: "Cer urgent demiterea conducerii"/ Răspunsul managerului spitalului

Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu a atras atenția asupra unor noi nereguli sesizate în Spitalul Județean de Urgență (SCJU) Cluj, aducând în atenția publicului un raport al Corpului de Control din septembrie. Managerul Spitalului, Petru Șușcă a susținut, la rândul său, o conferință de presă prin care oferă replică deputatului.

"Am soliticitat astăzi să veniți pentru a vorbi despre moarte, despre urmările incompetenței manageriale și mă refer aici cu precădere la conducerea spitalului județean. V-am adus aici ca să vedeți zona unde sunt cele mai multe infecții nosocomiale, zona de intrare în spital, unde de la zona de intrare și până la zona de acces a pacienților care vin în stare gravă, toate circuitele sunt nefuncționale, nu respectă criteriile minime de igienă și pacienții sunt puși în pericol, încă de la zona UPU Cluj și până la secțiile chirurgicale, unde din cauza dotării necorespunzătoare, a lipsei dezinfectanților, a lipsei de protocoale medicale, mor oameni.

Vorbeam acum câteva zile despre cazul Moldovan, unui domn care a decedat în luna august, fiind infectat pe secția chirurgie II, hiar în salonul 22 pe care l-am filmat și acolo unde am arătat starea saltelelolr, pline de secreții, rupte, pline de puroi și sânge, care sunt neschimabe, chiar dacă în august a murit pe acea secție cineva. Nici după ce moare cineva, nu se întâmplă absolut nimic", a declarat deputatul Emanuel Ungureanu, într-o întâlnire cu presa. 

Parlamentarul a prezentat, de asemena, un raport al Corpului de Control, din septembrie 2019, pe care susține că fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, l-a ascuns de opinia publică. Deputatul de Cluj arată că, în raport sunt constatate probleme de integritate a unor șefi din spitalele clujene, dar și probleme cu deșeurile și cu centrul de transfuzii.

"V-am adus acest raport, care este ultimul care a fost ascuns de opinia publică de către fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, care l-a protejat permenant pe fostul manager Șușcă. Spun fost manager Șușcă pentru că, din punctul meu de vedere, după datele pe care o să le prezint public astăzi, acest individ și toată conducerea spitalului, împreună cu consiliul de administrație ar trebui urgent demisă.

Nimeni din Cluj nu știe faptul că la Spitalul Județean de Urgență, unitatea de transfuzii nu are condițiile minimale de funcționare. Din punctul de vedere al epidemiologilor și a celor două rapoarte ale Corpurilor de Control, unitatea de transfuzii a spitalului județean funcționează ilegal, fără condiții minime", a mai afirmat Ungureanu.

"V-am arătat, prin live-uri pe Facebook, că șeful secției de chirurgie vasculară a fost numit acolo în mod ilegal, în baza unui concurs fals. Raportul spune acest lucru cu detalii foarte clare, că pentru Marius Fodor practic s-a creat un post fără să se îndeplinească condițiile de vechime ale candidatului. Printre neregulile constatate de corpul de control, care trebuie analizate de Agenția Națională de Integritate, este și o incompatibilitate între funcția de manager a domnului Șușcă și funcția pe care o deține ca președinte a unei asociații a maramureșenilor, care are în administrare o pensiune, drept pentru care în urma acestor informații, voi sesiza ANI cu privire la aceste suspiciuni de incompatibilitate.

Referitor la modul de colectare și depozitare temporară a deșeurilor medicale, s-au constatat neconformități privind colectarea la locul de producere și colectarea pe categorii a deșeurilor rezultate din activitatea medicală. Spune în mod clar că recipienții nu sunt etichetați. Absolut tot ce am spus în acești trei ani sunt confirmate, dar au fost ascunse", a mai arătat deputatul.

În final, Emanuel Ungureanu i-a solicitat ministrului Sănătății, Victor Costache, demiterea conducerii spitalului: "Ministrului Sănătății îi cer de urgență schimbarea consiliului de administrație a acestui spital, care este o bombă biologică, schimbarea managerului și schimbarea integrală a conducerii spitalului, mă refer la directorul medical Golea și la directorul de îngrijiri, Eva Kiss."

Cum răspunde conducerea Spitalului Județean de Urgență Cluj

În replică, la puțin timp după întâlnirea cu deputatul Emanuel Ungureanu, presa a fost invitată la o conferință susținută de managerul spitalului, Petru Șușcă. Acesta a făcut un bilanț al investițiilor realizate în spital de când a preluat funcția.

"Ministerul Sănătății a investit, în perioada 2013-2018, 38 de milioane de lei. Consiliul Județean a investit 7 milionae, din care pe echipamente 4 milioane, pe reparații capitale 2 milioane și pe reparații curente, 900.913 lei în 2013, iar din 2014 până în 2018 nu a mai investit în reparații curente. Consiliul Local a investit, în perioada 2013-2019, 10 milioane de lei. În acest an, Consiliul Local a alocat 6 milioane de lei pentru reparații curente, este o cifră istorică, pentru clădiri care nu sunt proprietatea consiliului local. Am investit, în aceeași perioadă, 13 milioane de lei doar din contractul cu Casa de Sănătate în reparații curente, cele mai multe investiții le-am făcut din veniturile proprii ale spitalului. Discutăm de investiții de 80 de milioane de lei, în echipamente, reparații curente și reparații capitale. În acest an, depășim 10 milioane ca alocări de fonduri", a declarat Șușcă.

Managerul spitalului a explicat faptul că unele investiții pentru care au fost alocați bani nu au putut fi realizate din diverse motive, cum ar fi lipsa participării firmelor la licitație, motiv pentru care, în unele cazuri, banii au fost relocați spre alte secții.

"Un domn deputat a venit și a spus că la Spitalul Județean s-au angajat doar 10 % din fondurile alocate. Îl asigur că le vom cheltui aproape în totalitate, dar nu poți face achiziții decât pe baza legii achiziților publice din România. La psihiatrie se lucrează, secția de închiși a fost renovată și acum lucrăm la o altă secție. La Reumatologie am finalizat toate saloanele, cred că sunt sute de monitoare TV în acest spital, iar pacienții au acces gratuit, pentru că în momentul în care am venit, o firmă furniza ilegal servicii de televiziune pe bază de fise. La Nefrologie, anul viitor vom termina etajul IV și demisolul, în rest sunt toate renovate. La Medicină Internă, Cardiologie și Gastroenterologie am schimbat centrala termică, așa cum am făcut și la Dermatologie și la Oftalmologie. La UPU se lucrează și acum, încercăm să modernizăm. La Imagistică Medicală, am relocat o sumă de 500.000 de lei pentru Radiologie, unde așteptăm avizul", a mai arătat acesta.

Managerul a declarat că deputatul USR Emanuel Ungureanu urmărește solicitările de finanțare pe care SCJU le trimite consiliului local și merge fix în secțiile cu probleme: "Dacă eu voi transmite o informare către Consiliul Local, unde voi solicita fonduri, domnul deputat se va duce unde voi solicita fonduri, pentru că acolo am probleme".

Comenteaza