O nouă minune făcută de medicii clujeni! Au participat la un transplant de rinichi care va salva alte vieți

O nouă minune făcută de medicii clujeni! Au participat la un transplant de rinichi care va salva alte vieți
| Foto: Facebook.com/Spitalul de Urgență Sibiu

O echipă de medici clujeni a participat, luni, la prelevarea de organe de la un bărbat aflat în moarte cerebrală la Spitalul de Urgență din Sibiu.

Bărbatul de 54 de ani aflat în moarte cerebrală a suferit săptămâna trecută mai multe traumatisme severe şi era internat în cadrul Secţiei Clinice Anestezie - Terapie Intensivă, ca pacient al Secţiei Clinice Ortopoedie, iar diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus sâmbătă 3 iunie, de către doi medici primari ATI.

Duminică, dr. Tiberiu Toabeş, medic primar ATI - coordonatorul local de transplant, a obţinut acordul pentru donare de la familia pacientului. De asemenea, a fost obţinut acordul pentru prelevare şi de la Serviciul de Medicină Legală. După obţinerea acordurilor, au fost demarate procedurile necesare prelevării, dr. Tiberiu Toabeş luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.

Procesul de prelevare a început luni, în jurul orei 10.00, şi se desfăşoară etapizat pe durata mai multor ore, având loc recoltarea următoarele organe: ficatul, rinichii precum şi corneea.

La procesul de prelevare a organelor participă o echipă de medici din Bucureşti, de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de dr. Genady Vatachki, care recoltează ficatul şi o echipă de medici din Cluj Napoca, de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, coordonată de dr. Pop Dan-Alin, medic primar urolog, care prelevează rinichii. Pentru recoltarea corneei, procedurile sunt efectuată de către dr. Dorina Elena - Popa, medic coordonator Compartimentul Clinic Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea va fi ulterior trimisă la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.

După prelevare, echipele de medici vor pleca de urgenţă către centrele de transplant de care aparţin. Procesul de prelevare se desfăşoară sub supravegherea şi coordonarea dr. Mihai Sava, medic şef Secţia Clinică ATI din cadrul SCJU Sibiu, care în calitate de „key donation person”, are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării.

Comenteaza