Noile valuri de Covid-19 vin cu o veste bună. Declarațiile surprinzătoare făcute de autorități

Noile valuri de Covid-19 vin cu o veste bună. Declarațiile surprinzătoare făcute de autorități
| Foto: Polina Tankilenvitch / Pexels

Specialiștii din Statele Unite ale Americii arată că noile variante de Covid-19 vor fi mult mai blânde decât cele din valurile trecute.

În SUA, aproape jumătate din laboratoarele de testare a apelor din sistemele de canalizare au raportat niveluri de Covid de 60-100% din maximele înregistrate vreodată, informează Centrul de Control al Bolilor, de acum celebrul CDC.

Nu trebuie însă uitat de „Long Covid”: studiile arată că infectările repetate – chiar și cele asimptomatice sau ușoare – sporesc riscul de suferință pe termen lung sau chiar de deces.

Dar să continuăm în nota optimistă: variantele Covid pot ocoli cât vor barajele de anticorpi, dar tot trebuie să dea piept cu celulele T, cealaltă jumătate (adesea ignorată și nici prea bine înțeleasă) a sistemului nostru imunitar.

Anticorpii sunt proteine specializate produse de sistemul imunitar. Caută agenții patogeni pentru a-i incapacita sau distruge, dar ei nu durează prea mult – de regulă, câteva luni. Se fixează pe componente specifice ale virusului, care se schimbă însă la noile variante, reducându-le astfel eficacitatea.

Celulele T, un tip de celule albe din sânge produse de celulele stem din măduva osoasă, nu previn infectarea sau Covidul lung. Dar sunt capabile să reducă drastic severitatea infectării cu Covid, un virus cu potențial letal putând chiar fi redus la tăcere de răspunsul celulelor T ale unor persoane, potrivit hotnews.ro.

Comenteaza