Moscova anunță că vaccinul Sputnik V are o eficienţă de peste 95%. Cât va costa

Moscova anunță că vaccinul Sputnik V are o eficienţă de peste 95%. Cât va costa

Vaccinul rusesc Sputnik V a demonstrat o eficienţă de peste 95% la 42 de zile după administrarea primei doze, au anunţat marţi Centrul de cercetare Gamaleia din Moscova şi Fondul de Investiţii Directe din Rusia (FIDR).

Este vorba despre rezultate premilinare obţinute asupra a 42 de voluntari, la 42 de zile după injectarea primei doze, au anunţat într-un comunicat Gamaleia, Ministerul rus al Sănătăţii şi Fondul suvern rus, implicate în dezvoltarea acestui vaccin. Aceste instituţii nu precizează însă numărul de cazuri folosit în aceste calcule.

”Preţul unei doze de Sputnik V pe piaţa internaţională va fi de zece dolari”, a anunţat, într-un comunicat separat, FIDR, precizând că vaccinarea cetăţenilor ruşi va fi gratuită.

Vaccinul Sputnik V se află în prezent în faza 3 a unor teste clinice randomizate în dublu orb - un demers experimental folosit în mai multe discipline - asupra unui număr de 40.000 de voluntari.

În contextul în care Rusia s-a arătat zgârcită, până în prezent, în documentarea ştiinţifică a acestui vaccin, lăudat de către preşedintele rus Vladimir Putin, creatorii Sputnik V au reiterat marţi că cercetarea urmează să fie publicată ”în curând” ”într-una dintre principalele revste medicale din lume şi evaluată de către colegi”, scrie News.ro.

Este vorba despre un vaccin cu ”vector viral”, care foloseşte ca vector, în două injecţii, două adenovirusuri (virusuri foarte obiţnuite care cauzează gripă), transformate pentru a li se adăuga o parte a virusului care cauzează covid-19.

După ce adenovirusul modificat pătrunde în celulele persoanei vaccinate, acestea produc o proteină tipică SARS-CoV-2 şi învaţă astfel sistemul imunitar să-l recunoască şi să lupte împotriva acestuia, potrivit Centrului de Cercetare Gamaleia.

De asemenea, Rusia a lansat producţia vaccinului deshidratat, folosind tehnologia de liofilizare, care va facilita mai ales transportul său pe pieţele internaţionale, inclusiv în regiunile cu acces dificil şi în cele cu climă tropicală.

Comenteaza